ARM processzorra is építene szervereket a HP?

A szerverek piacán egyre nagyobb az igény az energiahatékony működésre, így már egy ideje állandó témát szolgáltat az ARM processzorok lehetséges szerepe ebben a szegmensben. Az ARM az elmúlt év közepén már beszélt a tervekről, sőt Dell is bejelentette, hogy fontolóra veszik az előbbi termékek alkalmazását. Egyelőre azonban – pár kisebb vállalat megoldását leszámítva – nem történt úgymond áttörés, így az ARM processzorokra épülő, energiahatékony szerverek komoly terjedésére még mindig várni kell. A HP azonban most összefogott a Calxeda néven bejegyzett vállalattal, és a tervek szerint olyan adatcenterek fejlesztése van folyamatban, melyek ARM architektúrára épülnek és nagyon alacsony fogyasztással rendelkeznek.

A Calxeda ezen a területen nem ismeretlen vállalat, hiszen viszonylag régóta dolgoznak ARM processzorokkal, így a HP-val együtt ütőképes platformot is összehozhatnak. Az X-bit Labs információ szerint az első referenciaplatform hamarosan elérhető lesz a kiválasztott partnereknek. A rendszer négymagos Cortex-A9-es lapkákra épül, és egy 2U magas szerver 120 chipet tartalmazhat, vagyis a processzormagok száma 480 lesz. Egy node-ban egy lapka lesz, és az átlagos fogyasztás 5 watt körül alakul majd, beleszámolva a chiphez kapcsolódó DRAM-ot. A lapkákat a hírek szerint a GlobalFoundries gyárthatja.

Természetesen arról még nincs információ, hogy az első szerver mikor kerül kereskedelmi forgalomba, de ha beválik a fejlesztés, akkor nyilvánvaló, hogy a HP és a Calxeda a lehető leghamarabb bemutatja a terméket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés