Kétdimenzióból háromdimenziót

A nagy gyártók közül talán a Toshiba az utolsó, amely piacra dobja 3D tartalmak megjelenítésére is képes Full HD tévéit. Ám jobb későn, mint soha, ismerik a mondást Japánban is, így végre hamarosan megjelennek a boltok polcain a konszern tévéi is.

A Regza család ZG1 sorozatába három készülék tartozik, egy 55, egy 47 és egy 42 hüvelyk képátlójú modell. A LED háttérvilágítású LCD technológiára épülő készülékek kevesebb mint három centi vastagok, látványos tehát a továbblépés, hisz a márka korábban inkább a kimondottan dundi tévéivel hívta fel magára a figyelmet. Az aktív shutteres megjelenítési eljárást alkalmazó eszközök mindegyikéhez jár egy-egy szemüveg, került rájuk négy darab 1.4-es HDMI port, és négy USB csatlakozó is. Ez utóbbi azért fontos, mert a modellek lehetővé teszik, hogy a tévébe érkező digitális adásokat (természetesen a tuner integrált) négy különböző, USB-n keresztül csatlakoztatott merevlemezre rögzítse a felhasználó. Nyilván ez Magyarországon kevéssé fogja befolyásolni a vásárlási döntések meghozatalát, hiszen egyelőre igen cefetül állunk digitális adások tekintetében, másrészt pedig már akkor ünnepel a nép, ha egy héten négy épkézláb műsort láthat a tévében, nem hogy egy időpontban.

Toshiba Regza ZG1 (forrás: Akihabara News)
Toshiba Regza ZG1 (forrás: Akihabara News)

A vállalat a hangzatos nevű Clear LED paneleket megtámogatta a 240 hertzes interpolációs technológiával, amely a Crosstalk hatás mértékét hivatott csökkenteni. Ilyenkor ugyanis a bal szemnek szánt információkat a jobb szem kapja meg, amely az agyunkban utóbb szellemképpé áll össze.

Jelenleg a legnagyobb gond a 3D tévékkel, hogy még mindig kevés a megjeleníthető tartalom. A Samsung és a Toshiba nagyjából egy időben dolgozta ki annak az eljárásnak az alapjait, amely a 2D tartalomból háromdimenzióst varázsol, hiszen mindkét vállalat a januári CES-en mutatta be először a technológiát. A koreai óriás azonban jóval hamarabb képes volt piacra lépni ezzel, így sokáig egyeduralkodónak számított e téren. Most azonban változott a helyzet, hiszen a ZG1 széria tagjai is képesek már erre. Egyelőre némiképp homályos, hogy pontosan miből, és hogyan számolják ki az egyes objektumok térbeli elhelyezkedését, de ha hihetünk a cég közleményének, akkor a végeredmény több, mint üdvözítő.

A DLNA tanúsítványt megkapott három TV elméletileg már augusztus végén megvásárolható lesz, ám azt még pontosan nem lehet tudni, hogy mennyit is kell majd értük fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés