Új alaplap szükséges a Kaveri APU-hoz - frissítve!

A sok pletyka mellett a Computexen végre több információt lehetett megtudni a Kaveri APU-ról és az aktuális alaplapokkal való kompatibilitásról. Az már hivatalos, hogy az AMD új fejlesztése Socket FM2+ tokozást kap, amiről képet nem tudunk mutatni, de biztosan állíthatjuk, hogy két extra érintkezője van.

Hirdetés

Az alaplapgyártóktól megtudtuk, hogy hamarosan érkeznek az új alaplapok a tegnap megjelent Richland APU-hoz, melyeket az ismert specifikációk birtokában már úgy terveznek meg, hogy fogadja a Kaveri APU-t is. Ezeket a termékeket nagyon könnyű lesz majd felismerni, hiszen Socket FM2+ jelzés lesz rajtuk, illetve új vezérlőhidakat is kaphatnak, melyek közül az A88X jelzésű verziót már egy ideje szállítja az AMD az alaplapgyártóknak. A Socket FM2+ foglalat egyébként visszafelé is kompatibilis, így a Kaveri mellett a Richland és a Trinity APU-kkal is elboldogul.

Természetesen az új vezérlőhíd nem kötelező, így az sem elképzelhetetlen, hogy az alaplapgyártók a meglévő termékeket frissítik az új tokozással, illetve a Kaveri APU igényeihez igazítják az energiaellátást. Ebből a szempontból valószínű, hogy a nyár folyamán több új alaplap is befut az AMD új foglalatával, így mindenképp ezeket érdemes választani esélyt adva a további frissítés lehetőségének.

A Kaveri APU-ról készült fotók alapján egyébként látható, hogy nagyjából 210 mm²-es lapkáról van szó 28 nm-es eljárással gyártva. Az már korábban kiderült, hogy két Steamroller modul és egy 512 darab shader részelemmel dolgozó IGP található benne, de új információ, hogy a GCN architektúra szempontjából a rendszer ugyanazt a verziót kapja meg, amit az új generációs konzolokba fejlesztett APU-k. Az AMD-nek ezzel valószínűleg az a célja, hogy a konzolokra írt kódok változtatás nélkül, vagy csupán kis módosítással átemelhetők legyenek PC-re, legalábbis a Kaveri APU-ra mindenképp.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően elkezdtek szállingózni a fotók a tokozásról, így a fentebb leírt adatokat megerősítették.


(forrás: Bits and Chips) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés