Befutottak az új Thunderbolt vezérlők

Az Intel az elmúlt év februárjában jelentette be a Thunderbolt interfész megjelenését, mely korábban Light Peak néven volt ismert, de az OEM partnerek a magas költségekre hivatkozva kioltották a fényét. Ettől eltekintve a rendszer 10 Gbps-os tempóra képes. Az elsőként startolt Light Ridge és Eagle Ridge kódnevű vezérlők azonban nem voltak olcsó megoldások, illetve a fogyasztásuk sem volt hízelgő, így a gyártók annyira nem rajongtak az új felületért. Lényegében a Thunderbolt mellett csak az Apple állt ki, míg a többi gyártó csupán belekóstolt a felületbe, ám látható, hogy az USB 3.0 sokaknak jobban ízlik.

Hirdetés

Az Intel mára előállt az új generációs vezérlőkkel, melyek leváltják, illetve kiegészítik az elődöket. A Light Ridge kódnevű megoldások voltak az aktuális csúcsmodellek, melyek helyére az L3510L jelzésű Cactus Ridge 4C érkezik, míg az L2510-es Eagle Ridge vezérlőt az L3310-es Cactus Ridge 2C váltja. Mindkét újdonság 12 x 12 mm-es tokozással rendelkezik, vagyis a jelenleg elérhető elődöknél olcsóbban implementálható termékekről van szó, emellett az Intel a fogyasztást is visszaszorította.

A négycsatornás (4C) verzió támogatja a daisy chain módot, ami több kompatibilis eszköz csatlakoztatását is lehetővé teszi egyetlen portra, emellett négy darab PCI Express 2.0-s csatornát kezel, a fogyasztása pedig – működéstől függően – 3,4/2,8 watt. A kétcsatornás (2C) modell már nem támogat daisy chain módot, illetve a PCI Express 2.0-s csatornák száma is kettőre csökken, de cserébe a fogyasztás is 2,1 wattra redukálódott. Az elődökhöz képest tehát előrelépés történt, jellemzően ott, ahol a korábbi lapkák nem teljesítettek jól.

A Cactus Ridge kódnevű vezérlők mellett a termékskálát kiegészíti még a Port Ridge kódnevű, L2210 jelzésű vezérlő, mely mindössze 5 x 6 mm-es kiterjedésű, vagyis az implementálás kellően olcsó lehet. Megszorítás azonban, hogy a Port Ridge csak egyetlen kétirányú csatornát használ, továbbá csak két darab PCI Express 2.0-s vezetéket kezel, amivel az úgynevezett pass-through összekötés is elveszik. Ezek a változások egyben azt jelentik, hogy az adatátviteli tempó érezhetően visszaesik, de a fogyasztás 0,7 watt, ami nagyon hízelgő adat, főleg a hasonló területre szánt L2310-es Eagle Ridge vezérlő 1,85 wattos értékéhez viszonyítva. Persze mindenképp kiemelendő, hogy a Port Ridge gyengébb képességekkel is rendelkezik.

2013-ban a Cactus Ridge vezérlőket a Redwood Ridge megoldások váltják, melyek a sebesség szempontjából szintén nem lépnek előre, de a fogyasztásuk csökken, és az Intel tovább dogozik az implementációs költségek redukálásán. Az olcsóbb megoldások esetében az útiterv egyelőre nem tartalmaz alternatívát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés