2014-ben gyorsulhat a Thunderbolt

A Thunderbolt nagyjából egy évvel ezelőtt mutatkozott be, és alapvetően nem is lett olyan, mint azt eredetileg beharangozta az Intel, ugyanis az OEM partnerek kioltották a fejlesztés fényét. Az interfész természetesen a CES-en is fellelhető volt, így látható, hogy készülnek rá a termékek, de az Intel szerint a terjedés csak lassú lesz. A legnagyobb problémát a port magas beépítési költsége jelenti, és a szükséges vezérlő ára sem alacsony, mivel ez – a CES-ről származó információk szerint – tízszer többe kerül, mint egy USB 3.0-t kezelő lapka. Ettől függetlenül az Intel úgy gondolja, hogy a Thunderbolt biztosan terjedni fog, és a vállalat is inkább hosszútávon gondolkodik az interfészben.

A hosszútávú projekt a fejlesztésekre is vonatkozik, vagyis az Intel leghamarabb 2014-ben gyorsítani a Thunderboltot. Az elképzelések szerint a jelenleg 10 Gbps-os tempó 50-re nőhet, míg a vezetékek 100 méter hosszúak is lehetnek, mely tízszer több, mint amire a mostani megoldás képes. Az új interfész már valóban optikai alapokra épül, noha az eredetileg tervezett 100 Gbps még egy darabig nem érhető el.

A Thunderbolt terjedésének elengedhetetlen eleme, hogy a felület kiépítésének anyagi vonzata olcsóbb legyen. A Thunderbolt alapvető előnye a sebesség, de a gyártók számára az USB 3.0 még 5 Gbps-os tempóval is jobb alternatíva lehet, hiszen azonos ár mellett több portot építhetnek a gépekre, illetve az USB szabvány elterjedtsége messze túlmutat a Thunderbolton. Éppen ezért az Intel megpróbálja lefaragni a vezérlők árát, így idén több új vezérlőlapka is érkezik, melyek jobban alkalmazkodnak az igényekhez.

A gyártók egyébként elsősorban dokkoló szintjén tekintenek a Thunderboltra, ami a felület képességeit figyelembe véve nem meglepő döntés. Emellett az interfész a külső grafikus kártyák piacát is felrázhatja, melyet a gyártók régóta próbálnak felpörgetni, egyelőre kevés sikerrel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés