Thunderboltban dupláz a Gigabyte Z77MX-D3H-TH microATX méretű alaplapja

A Gigabyte még júliusban jelentette be, hogy dupla Thunderbolt porttal felszerelt alaplapokat készül piacra dobni, aminek első tagja, vagyis a microATX méretű, Intel LGA1155-ös foglalattal rendelkező Z77MX-D3H-TH már meg is érkeztek a boltok polcaira – egyelőre az USA-ban. A Z77 Express vezérlőhídra építő 244 x 244 mm-es méretekkel megáldott alaplap Intel Sandy Bridge és Ivy Bridge CPU-kkal egyaránt kompatibilis, DDR3 memóriából pedig négy darab modul fogadására képes. PCI Espress sínből szintén négy darab áll rendelkezésre 2 darab x1-es és 2 darab x16-os felosztásban, mely utóbbiból az egyik legfeljebb x8-osnak felel meg. SATA csatolófelületű adattárolókból összesen hatot kapcsolhatunk az alaplapra (2 darab 6 Gbps-os és 4 darab 3 Gbps-os). Természetesen RAID funkciók, Gigabit Ethernet, nyolccsatornás HD hangkodek és az USB 3.0-s portok is a felszereltség részét képzik. Ez eddig megegyezik a már piacon lévő Z77MX-D3H (tehát a TH jelzést nélkülöző) verzióval.


[+]

A TH utótaggal rendelkező alaplap újítása a kétcsatornás Intel DSL3510L „Cactus Ridge” vezérlőben rejlik, ami ennek megfelelően két ThunderBolt kivezetést támogatását tette lehetővé. A ThunderBolt nem csak a gyors adatkapcsolat megvalósítására használható, hanem elektronikai szempontból kompatibilis a mini DisplayPort kivezetéssel, mely az FDI-n (Flexible Display Interface) keresztül a processzorokban található IGP kimeneteként funkcionálhat, illetve aktív Lucid Virtu MVP-vel – mely szintén támogatott a Gigabyte alaplapján – a dedikált VGA-val is bevethető. A hátoldali képkimenetek tárháza alapból sem volt szegény, hiszen a HDMI, a DVI és a D-Sub a korábbi verzión is fellelhető volt, így az új fejlesztéssel ez most tovább bővült.


(forrás: TechPowerUp!) [+]

A Gigbyte Z77MX-D3H-TH alaplap 150 dolláros áron került forgalomba, mely mintegy másfélszeres ár a Thunderbolt szűz variánshoz viszonyítva, ami már 100 dollárért hazavihető. Ugyanakkor a Thunderbolt portra köthető termékek nem olcsók, és akkor még a kábel árát nem is említettük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés