Az Intel feljavítaná a Sandy Bridge multimédiás képességeit - frissítve!

Az Intel integrált grafikus megoldásai a multimédiás képességek tekintetében nagyon sokat javultak az elmúlt két generáció alatt, de még mindig messze van az a minőségi szint, amit egy Radeon, vagy egy GeForce képvisel. Az igényesebb felhasználók elsőként hozzák fel azt, hogy a Santa Clara-i óriáscég máig nem vezette be a 23,976 Hz-es lejátszási módot, ami már több évvel ezelőtt is alapkövetelménynek számított. Ennél talán nagyobb probléma, hogy a HD Graphics IPG-k a DXVA-val sem ápolnak túlzottan szoros barátságot. Utóbbi abból a szempontból problémás, hogy a legtöbb fejlesztő a DXVA API-t használja a videók lejátszásának hardveres gyorsítására.

DXVA hiba gyorsításnál, illetve hibátlan lejátszás DXVA nélkül DXVA hiba gyorsításnál, illetve hibátlan lejátszás DXVA nélkül
DXVA hiba az Intel IGP-kkel, illetve hibátlan lejátszás DXVA nélkül [+]

Az Intel a DXVA felülettel több generáció óta nem békélt meg teljesen. Az Intel IGP-kkel szerelt termékek esetében igen ritkán hardverből eredő képhibák tapasztalhatók, amire sajnos a Sandy Bridge IGP-je sem jelent megoldást. A HD Graphics 2000 és 3000 jelzésű grafikus mag egyébként a dekódolás folyamatát végig fix funkciós futószalagon végzi, ami egyrészt jó, mert energiatakarékos, másrészt nem mindig kedvező, mert a nyílt forrású DXVA dekóderek nem igazán kedvelik ezt a megvalósítást. Az AnandTech az ASRock CoreHT 252B terméket elemző tesztben – a hónap elején – részletesen taglalták, hogy milyen nehézségekbe ütköztek a Sandy Bridge esetében. Lényegében szoftveres problémáról van szó, melyet a driver és az adott alkalmazással javítani lehetne, de valószínűleg cseppet sem könnyű ez a feladat. A teszt szerint a natív MPC Video Decoder és az XBMC DXVA2 gyorsítás szimplán használhatatlan az Intel IGP-jén, ami a HTPC-sek, és a multimédiás beállítottságú felhasználók számára komoly probléma lehet. Számtalan finomhangolás után az AnandTech végül működésre bírta az XBMC-vel a rendszert, de az OSD felület alkalmazására így sem volt lehetőség.

Eric Gur, vagyis az Intel egyik szoftvermérnöke kezébe vette a dolgokat, és keresi a megoldást a fenti problémákra. A Sandy Bridge esetében nem is kell annyira sokat kutatni, hiszen a rendszerben van egy Quick Sync Video nevű szolgáltatás, amiről elsőként a videók transzkódolása jut a felhasználók eszébe, de ez a fix funkciós felület szimplán dekódolásra is alkalmas, és az Intel Media SDK-n keresztül lényegében közvetlenül elérhető bárki számára. Eric Gur az FFDShow kodekhez készít natív támogatást, de nyilván más fejlesztő is megteheti ugyanezt a többi kodek esetében. Ezzel lényegében az adott videó gyorsítása nem a DXVA-n, hanem az Intel saját környezetén keresztül valósulna meg, feltehetőleg kedvezőbb eredményekkel és kevesebb felmerülő problémával. A rendszer egyébként nem feltétlenül követel Sandy Bridge-et, ugyanis a Media SDK-n keresztül a feldolgozás jól konfigurálható, vagyis a régebbi HD Graphics IGP-kre is megoldható a támogatás, de ehhez használni kell a processzormagok erőforrásait is. Természetesen a Sandy Bridge esetében a támogatás tisztán a fix funkciós hardverből megoldható.

A DXVA-t persze nem kell elfelejteni, így az Intel továbbra is támogatja a felületet, de úgy néz ki, hogy a Media SDK-val jóval jobb eredmények érhetőek el. Ettől függetlenül a DXVA-n felmerülő problémák is javíthatóak, de ehhez nemcsak a grafikus driveren kell dolgozni, hanem az adott program fejlesztőjével is fel kell venni a kapcsolatot, vagyis az alkalmazás működését is a Sandy Bridge-hez kell igazítani. Az mindenképpen jó lépés, hogy Eric Gur dolgozik a termékek képességeinek kiterjesztésén, vagyis az Intelnél érzékelik a felmerült szoftveres problémákat, és szándékukban áll megoldani azokat.

Kiegészítés: A hír második bekezdésében írtuk, hogy az előző generációs IGP-kkel szerelt termékek esetében igen ritkán hardverből eredő képhibák tapasztalhatóak. A korábbi információkkal ellentétben ezt a Sandy Bridge nem tünteti el, vagyis a HD Graphics 2000 és 3000 továbbra is szenved ettől a hardveres hibától. A hír ennek megfelelően módosult. Vélhetőleg az Intel továbbra sem teljesíti teljesen a DXVA specifikációit, amik ezeket a hibákat okozzák, így ezért kerülhetett előtérbe a Media SDK-k keresztüli gyorsítás lehetősége.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés