Az Ivy Bridge megújítja az ultrabookokat

Az ultrabookok lassan elkezdenek szállingózni, de az aktuális modellek még a Sandy Bridge lapkára épülnek, és a gyártók sem igazán elégedettek az árazási lehetőségekkel. Gyakorlatilag a termékek előállítási költsége az Intel által megszabott minőségi specifikációk mellett túl magas, így nem kérdés, hogy szükséges valami olyan extra, ami mellett később magasabb árcédulát lehet kiszabni. Ezzel a drágább ultrabookok ugyan megkapják a Macbook Airt mint közvetlen konkurenst, de az extra képességek segíthetnek eladni a mobil gépeket.

Hirdetés

Az Intel a jövő tavasszal érkező Ivy Bridge APU-ra építene, és a kijelző esetében újítana. Az idei IDF-en már volt róla szó, hogy az új generációs HD Graphics IGP 4096x4096 pixeles felbontást is kezel, amit természetesen a mai megjelenítők mellett nem lehet kihasználni. Ez alapvetően az alkalmazott összeköttetés korlátja is, hiszen a DisplayPort 1.2-es verziója maximum 21,6 Gbps-os adatátviteli tempóra képes, ami lényegében az EIZO DuraVision FDH3601 jelzésű monitor 4096x2160 pixeles natív felbontását még átviszi, de sokkal többre már nem képes. A 16:9 képarányt megtartva még abszolválható a 4096x2304 pixel, ez azonban már csak három darab 8 bites színcsatorna és 60 Hz-es frissítési frekvencia mellett lehetséges.

A mobil termékeknél azonban egyre nagyobb lehetőségeket rejt a Retina Display, amit az Apple vezetett be az iPhone 4 esetében, és lényegében arról van szó, hogy egy hüvelykes területen belül az eddig megszokottnál sokkal több pixelt lehessen elhelyezni. Az Intel az IDF-en a Retina Quality jelzőt emlegette, melynek paraméterei még nincsenek definiálva, de az alapkoncepció gyakorlatilag megegyezik az előbb említett Retina Display fogalmával.

Az érkező ultrabookok többnyire 13 hüvelykes kijelzőt használnak majd, és ehhez általában 1366x768 pixeles natív felbontás társul. Az Ivy Bridge APU-val készülő gépek a megjelenítő méretében valószínűleg megtartják a régóta optimálisnak tartott 13 colos paramétert, de a natív felbontás 2560x1440 képpont is lehet, vagy akár több. Pontos adat erről még nincs, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a partnerek folyamatosan tesztelnek. A nagyobb felbontású panel ugyanis többet is fogyaszt, így érdemes fenntartani egy ideális egyensúlyt, és nem szabad rögtön extrém magas felbontásra ugrani, különben annak az üzemidő látja kárát. Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy a Retina Quality minősítésű panelek ára drágább lesz az átlagosnál, vagyis egyelőre a már említett 2560x1440 pixeles felbontás tűnik a legjobb választásnak a 13 hüvelykes méretben.

Természetesen az Ivy Bridge APU IGP-je már képes gyorsítani a támogatott maximális felbontáshoz illeszkedő 4096x2304 pixeles videókat, aminek később lesz is jelentősége. Az elgondolás árnyoldala a háromdimenziós tartalmak esetében mérhető teljesítmény lehet, mivel itt az extra pixelekkel komoly árat kell fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés