ARM-alapú szervert mutatott be a HP

Hirdetés

Alig egy hete számoltunk be arról, hogy a HP ARM-alapú szerverekben gondolkodik. A Calxeda néven ismert vállalattal kötött megállapodás értelmében lehetett sejteni, hogy előbb vagy utóbb tényleg elkészül egy ilyen szerver, de talán senki sem gondolta, hogy a kísérleti stádiumban álló rendszer bemutatása ilyen gyorsan megtörténik. Persze a HP a kereskedelmi startról még nem beszél, így nem zárható ki az sem, hogy a bejelentett szerver sosem jelenik meg, de első lépcsőnek mindenképpen megfelel.

Az EnergyCore ECX-1000 SoC logikai felépítése
Az EnergyCore ECX-1000 SoC logikai felépítése [+]

Az alapokat a Calxeda EnergyCore ECX-1000 jelzésű processzorok képviselik, melyek négy darab ARM Cortex-A9-es processzormagra épülnek, és 4 MB-os megosztott, ECC funkciót is támogató másodszintű gyorsítótárat használnak. Technikai értelemben a szerver lelke SoC-nak tekinthető, így a lapkában a processzormagok mellett helyet kapott minden más is, amire szükség lehet. Ennek megfelelően a chipen belül található még DDR3, illetve DDR3L szabványú memóriavezérlő, nyolc csatornát kínáló PCI Express 2.0-s vezérlő, valamint a termék kezel egy Ethernet és öt darab 3 Gbps-os SATA portot, illetve egy SD, vagy eMMC szabványú memóriát. A lapka része még az EnergyCore menedzsment motor, mely a belső vezérlésért felel, továbbá a legfontosabb összetevő a 80 Gbps-os sebességű EnergyCore Fabric Switch egység, mely 10 Gbps-os tempóval köti össze a processzormagokat, valamint az összes többi lapkát a szerveren belül.

Az EnergyCard négy Calxeda node-dal
Az EnergyCard négy Calxeda node-dal

A Calxeda referenciaszervere egyetlen úgynevezett EnergyCardon négy node-ot alkalmaz, vagyis négy darab EnergyCore ECX-1000 SoC került a nyomtatott áramköri lapra. Egy ilyen kártya 40 Gbps-os sebességre képes az alaplap felé, emellett a fogyasztása terhelés mellett nem lépi át a 20 wattot, míg terhelés nélkül 2 watt alatt is maradhat az energiaigény. A rendszermemória SoC-onként maximum 4 GB kapacitású lehet, és az előbbi, fogyasztásra vonatkozó értékek maximális memóriakapacitás mellett kerültek kiszámításra.

A megtakarítás egy x86-os szerverhez viszonyítva
A megtakarítás egy x86-os szerverhez viszonyítva [+]

A HP egy 4U magas rackbe 288 darab Calxeda node-ot szerelt, melyek számos munkafolyamat alatt rendkívül energiahatékony működést tesznek lehetővé, ráadásul az x86-os szerverekhez képest a helyigényük is jelentősen kisebb. Persze kétségtelen, hogy nem jó a rendszer mindenre, de pár területen nagyon is hatékony, így a webkiszolgálást, valamint a levelezést megcélzó adatcenterek esetében mindenképpen megfontolandó az ARM-alapú szerverek használata.

A HP a Moonshot projektben bízik

Az elkészült kísérleti szerver valószínű, hogy nem kerül kereskedelmi forgalomba, de a HP víziója nagyon is épít az alapjaira. A Moonshot projekt lényegében energiahatékony adatcenterek fejlesztéséről szól, és a vállalat az AMD, az ARM, a Calxeda, a Canonical és a Red Hat segítségét kéri ehhez. Az egész koncepció alapja a lehető legtöbb erőforrás megosztása a node-ok között, ezzel csökkentve a fogyasztást.

Egy hagyományos szerver és a Moonshot logikai felépítése Egy hagyományos szerver és a Moonshot logikai felépítése
Egy hagyományos szerver és a Moonshot logikai felépítése [+]

A mai szerverek esetében az egyes node-ok külön vezérlőhidat, hűtést, tárolót, valamint egyéb részegységeket használnak. A Moonshot projekt koncepciója mindezek megosztása rengeteg processzor között, vagyis az alapötlet végtelenül egyszerű, és a hatékonyság elképesztően magas lehet. A fentebb részletezett, Redstone kódnevű fejlesztői platform a projekt első, kísérleti megvalósulása. A HP jelen esetben a Calxeda termékére épít, de a vállalat megjegyezte, hogy az új verziók esetében tulajdonképpen semmi akadálya például az Intel Atom, vagy esetlegesen más gyártó által fejlesztett lapkák alkalmazásának. Az aktuális Redstone szervert a HP a következő év első felében szállítja majd a kiválasztott partnereknek.

A HP Redstone
A HP Redstone

Természetesen a Moonshot projekt egy hosszútávú koncepció, így a kereskedelmi startról még nincs információ, de elképesztő potenciál lakozik benne, hiszen az energiahatékony működés lassan a legfőbb szemponttá válik az adatcenterek vásárlása során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés