Tovább nő a grafikus vezérlők szerepe az új Flash Playerben

Az Adobe Flash technológiát sok cég, illetve konkurens szeretné a süllyesztőben látni, de egyelőre nagyon is az internet részének lehet mondani, így ha továbbfejlődik a Flash Player, akkor arra szinte mindenki felkapja a fejét. Az elmúlt évek alatt az Adobe megpróbálta kihasználni a grafikus vezérlők masszív számítási kapacitását, így a flashvideók mellett már GPU-val gyorsítható a lejátszás, sőt az Adobe biztosít egy külön felületet a képminőséget javító szűrőknek is, amit PC-n az AMD és az NVIDIA korszerű grafikus vezérlőivel lehet kihasználni, de Android operációs rendszeren is megoldható a dolog, ám ezen a piacon csak a Tegra 2 támogatja ezt a szolgáltatást. Természetesen a különböző szűrési eljárások beépítéséről, és azok minőségéről a gyártó dönt, így az Adobe ebbe nem szól bele, csupán a lehetőséget adja meg a partnereknek.

Hirdetés

A Flash Player új 11-es verziója a flashvideók gyorsításán is túllép, és az animációkat is rábízza a GPU-kra. Az új Stage3D felület alacsony szintű elérhetőséget biztosít a GPU-khoz, mivel azok a processzornál sokkal gyorsabban dolgozzák fel a 2D-s és 3D-s tartalmakat. Természetesen, amelyik PC nem képes a hardveres gyorsításra, ott a Flash Player 11 biztosít egy szoftveres feldolgozót, amit a processzor képes lefuttatni. Az AMD és az NVIDIA már jelezte, hogy alapszintű támogatást már most biztosítanak a Stage3D felülethez, és a végleges program elkészüléséig a driver minden funkciót ismerni fog. Mivel a Flash Player 11 Windowson DirectX 9 alatt éri el a GPU-t, így a régebbi, vagy kevésbé korszerű termékek használata is lehetséges, de az előbb megnevezett cégek egyelőre csak a DirectX 11-es termékek esetében erősítették meg a támogatást. A Stage3D egyébként a GPU gyorsítás mellett komoly teljesítményre képes. Az aktuális Flash Player 30 Hz-es frissítéssel renderel ezernyi háromszöget, míg a 11-es verzió százszor többre képes, mindezt mélységpufferből szűrt háromszögekkel, 60 Hz-es frissítés mellett, HD felbontásban.

A Flash Player 11 komoly újítása még a 64 bites operációs rendszerek támogatása, valamint a 7.1-es térhangzás az Adobe AIR-t használó termékeken keresztül. Emellett a rendszer kompatibilis a telefonos funkciókhoz hasznos G.711-es audiokodekkel, és támogatja a szoftveres H.264/AVC kódolást.

Az újdonságnak már elérhető a dokumentációja, továbbá a Flash Player 11 béta verziója ki is próbálható. A Stage3D hardveres gyorsításához persze komoly driveres támogatás szükséges, így egyelőre nem biztos, hogy minden tökéletesen fog működni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés