Hirdetés

Hatékonyabb hűtőket tervez a Sapphire

A Sapphire mérnökei, úgy tűnik, a hűtési megoldásokkal is szeretnek kísérletezni. A piaci forgalomba került különféle passzív és vízhűtéses videokártyákon kívül meg kell például említeni a nanoCoolers technológiájára alapozó egykori projektet is. A folyékony fémmel való hűtés nagynak, drágának és költségeihez képest nem túl hatékonynak mutatkozott, ezért végül elvetették, de azért az új módszerek keresése nem állt le. A Sapphire most a Microloops nevű céggel fogott össze, hogy Radeon kártyáira jobb és csendesebb hűtőket tervezzenek.

A Microloops – amelynek termékeit egyebek mellett szerverekben, telekommunikációs berendezésekben már alkalmazzák – megoldása ugyanazon az elven alapul, mint a hővezető csövek. Egy zárt kamrának (vapor chamber) a melegedő alkatrészre, chipre illeszkedő felén a víz felforr, a hűvösebb túloldalon ismét lecsapódik, majd hajszálcsöveken keresztül (a kamra elhelyezkedésétől függetlenül) visszajut a forró oldalra, és kezdődik elölről a körfolyamat.

A heat-pipe-októl való eltérés a modul alakjában mutatkozik meg, ugyanis a Microloops megoldása a chip teljes felületét beborítja, így feleslegessé téve külön hőátadó blokk alkalmazását, ugyanakkor a hő távolabbra vezetésére is mód van a lapos kamra elnyújtásával. A kamra igen jól továbbítja a meleget, hővezetési képességét 0,25 °C/W-ban adják meg. Gyártási szempontból fontos szempont, hogy a heat-pipe-okhoz hasonlóan egybe lehet építeni a hő leadását szolgáló bordázattal, a két rész között azonban a nagy sík felületnek köszönhetően jobb a hőközlés.

A Sapphire a módszerre támaszkodva egyrészt felső-középkategóriás és csúcskategóriás videokártyák teljesítményét fokozná tuning révén, másrészt viszont a jelenleginél kisebb, könnyebb, csöndesebb hűtőket szeretne alkotni. A Microloops hűtők elsőként a Toxic termékcsaládban mutatkoznak be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés