Új CoreLink összeköttetéssel készül az ARM a heterogén érára

Az ARM aktívan menetel a heterogén éra felé, így a HSA aktív támogatása után a hardveres oldalról is komoly fejlesztéseket jelentette be. A cég egy új CoreLink összeköttetést tervezett kifejezetten a szerverekbe szánt ARM-os termékek számára, ugyanakkor máshol sincs kizárva az új technológia használata.

Hirdetés

A CoreLink CCN-504 rövidítéséből kiolvasható, hogy egy cache coherent network, azaz egy lapkán belüli cache-koherens hálózati összeköttetés, mely a processzormagokat és az egyéb komponenseket köti össze egy 1 terabit/s-os tempó mellett. Az interfész kompatibilis a Cortex-A15-ös magokkal, illetve az ARMv8 architektúrára épülő érkező fejlesztésekkel is, emellett az új Mali IGP-ket is kezeli, de akár más cégtől is licencelhető grafikus vezérlő az energiahatékony szerverek esetében fellépő adatpárhuzamos feladatok gyorsítására – ideértve az Apache Hadoopot és az úgynevezett memcached technikát, melyek jelentős gyorsulás és kisebb fogyasztás mellett alkalmazhatók IGP-vel. Szintén beköthetők DSP-k, illetve speciális feladatokat gyorsító egységek. Ezek mindegyike az MMU mögött helyezkedik el, mely egység valószínűleg egy HSA-MMU lesz az ARM jövőképét figyelembe véve. Összesen 18 AMBA interfész támogatott az I/O koherens gyorsítók és az I/O egységek számára.


[+]

A processzormagok oldalán a CoreLink CCN-504 négy darab úgynevezett processzorfürtöt támogat, melyek egyenként négy darab, megosztott L2 gyorsítótárral rendelkező processzormagot használhatnak. A cache-koherens hálózati interfészre kötött egységek maximum 16 MB kapacitású L3 gyorsítótárat oszthatnak meg. Bekerült egy snoop filter is, mely protokoll a már fentebb említett cache-koherenciát biztosítja. A rendszer része még a CoreLink CCN-504-hez tervezett ARM CoreLink DMC-520 dinamikus memóriavezérlő. Ez lényegében kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlőt jelent, amely támogatja a DDR3, a DDR3L és a DDR4 szabványú memóriákat.

A CoreLink CCN-504-et már licencelhetik a partnerek. A Calxeda és az LSI már élt a lehetőséggel, az első minták pedig 2013-ban várhatók. A végleges termékekről egyelőre nincs adat, de idővel ez is kiderül.

Az ARM egy másik bejelentésben a kisebb partnerekre is gondolt, így a Mali-T600 sorozatba tartozó Mali-T628 és Mali-T678 jelzésű IGP-ket mostantól Processor Optimization Pack (POP) formájában is lehet igényelni. Ennek segítségével, illetve a dokumentációkkal a cégek egyszerűbben implementálhatnak SoC dizájnokat, ami a költségek és a vállalt kockázat szempontjából előnyös. Ez eddig csak az ARM processzormagokra volt elérhető, de most már az említett IGP dizájnok is az elgondolás részei.

A Mali-T628 és Mali-T678 IGP-k POP formában a TSMC 28 nm-es HPM node-jára készülnek el. Az ARM szerint a partnerek a POP melletti licenceléssel az aktuális implementációkhoz képest 27%-kal nagyobb órajelet érhetnek el, 19%-kal kisebb fogyasztás mellett, és az IGP-k lapkán elfoglalt helye is 24%-kal kisebb. A partnerek a két IGP-t ebben a formában a következő év elejétől licencelhetik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés