Új korszakot nyit az AMD SeaMicro SM15000 mikroszervere

Az AMD még az első negyedévben vásárolta fel a SeaMicro néven ismert vállalatot, amely céget az energiahatékony szerverek úttörőjeként tartott számon a piac. A felvásárlás után az AMD tovább folytatta a fejlesztéseket, aminek az első eredménye az SM15000 jelzésű mikroszerver, mely négyféle konfigurációban érhető el. Az előadáson sokakat meglepett, hogy az AMD az Opteron mellett Xeonra és Atomra is kínál majd alapot, de a vállalat szerint ez még évekig így lesz, ugyanis a korábbi termékeket támogatni kell, illetve a kiépítendő ökoszisztéma szempontjából fontos fenntartani a Freedom névre keresztelt hálózati interfész platformtól való függetlenségét.

Hirdetés

A SeaMicro SM15000-as mikroszerver alapja továbbra is a Freedom Fabric összeköttetés, melynek I/O teljesítménye továbbra is 1,28 terabit/s, de a rendszer továbbfejlődött az AMD gondozásában, így az interfész megkapta a 2.0-s jelzést. A kisebb módosítások mellett a legnagyobb változás, hogy a Freedom Fabric már nem csak a szerveren belül üzemképes, hanem azon kívül is, így extra adattárolókat lehet az adott szerverhez kötni. Ez a megoldás 1408 meghajtót támogat, a kezelt összesített tárkapacitás pedig maximum 5 petabájt. Az SM15000-as szerver esetében a belső adattárolók száma maximum 64 lehet, míg külsőleg 1344 darab meghajtót képes a rendszer kezelni. Ezekhez a SeaMicro három különböző úgynevezett Fabric Storage tárolókeretet kínál, így a végső rendszert maximálisan az igényekhez lehet szabni.

AMD SeaMicro 15000
AMD SeaMicro 15000 [+]

A SeaMicro SM15000 átlagosan 3,2 kW-ot fogyaszt, és 10 darab tápegység gondoskodhat a tápellátásról különböző konfigurációkba kötve. A 17,5 x 19 x 30 colos, azaz 10U magas szerver jelentősen kisebb a hagyományos szerverekhez viszonyítva. Az AMD elmondása szerint két darab SeaMicro SM15000-es szervereket és további tárolókereteket használó rack hat darab hagyományos szervereket alkalmazó racket képes kiváltani hasonló teljesítmény mellett, mindezt feleakkora fogyasztással és féláron.

A SeaMicro SM15000 hasonló a korábbi mikroszerverekhez, így a rendszer az úgynevezett compute kártyákra épül, és azokból is 64 darabot fogad. Az SM15000-es szerverbe négyféle compute kártya, melyek között a különbségeket az alábbi táblázat részletezi:

AMD SeaMicro SM15000 lehetséges kiépítései
Kártya típusa: SM15000-OP SM15000-XN SM15000-XE SM15000-64
Processzorok a kártyán 1 (AMD)
1 (Intel)
1 (Intel) 4 (Intel)
Processzor típusa
Opteron
Xeon E3-1265Lv2 Xeon E3-1260L
Atom N570
Architektúra
Piledriver
Ivy Bridge
Sandy Bridge
Bonnell
Magok/szálak száma 8/8 4/8 4/8 2/4
Magok száma (/szerver)
512 256 256 512
Alapórajel 2 GHz 2,5 GHz 2,4 GHz 1,66 GHz
Maximális turbó órajel 2,8 GHz 3,5 GHz 3,3 GHz -
TDP fogyasztás 40 watt 45 watt 45 watt 8,5 watt
Memória kapacitása (/CPU)
64 GB (DDR3)
32 GB (DDR3) 32 GB (DDR3) 4 GB (DDR2)
Memória kapacitása (/szerver)
4 TB
2 TB 2 TB 1 TB
Memória kapacitása (/rack) 16 TB 8 TB 8 TB 4 TB
ECC támogatás van van van nincs

Az SM15000-OP jelzésű compute kártya lesz az első Opteronra épülő megoldás, melyről az AMD mindent még nem árult el, így például a processzor pontos típusát sem lehet ismerni, csak annyit lehet tudni, hogy energiatakarékos EE sorozatú modell lesz, és az ACP fogyasztása kicsivel 30 watt felett lesz. A korábbi normákat figyelembe véve ez valószínűleg 35 wattos TDP fogyasztást jelent. Az AMD elmondása szerint a termék alapórajele 2 GHz lesz. A Turbo Core 3.0 nyolc darab aktív integer mag mellett 2,3 GHz-re emeli az órajelet, de ilyenkor a modulokban megosztott Flex FP egység nem üzemelhet. A maximális turbó 2,8 GHz lehet, és ez akkor érhető el, ha a magok fele inaktív.

A compute kártyák egyébként szépen lefedik az igényeket. Az atomos megoldás lényegében a belépőszintet jelenti nem túl nagy teljesítménnyel, de annál jobb energiahatékonysággal. A Xeon processzorra épülő termékek némi átfedésben vannak, hiszen a Sandy Bridge és az Ivy Bridge megoldásokra alapozó kártyák nagyjából ugyanazt a piaci réteget fedik le, vagyis átmenetet képeznek a nagy teljesítmény és az energiahatékonyság között. Valószínű, hogy az AMD azért épít mindkét architektúrára, mert a korábbi Xeon E3-1260L gyártása idővel befejeződik, és akkor már csak a Xeon E3-1265Lv2 lesz elérhető. Amíg azonban ez nem történik meg, addig a választás lehetősége adott. Az opteronos opció lényegében felül zárja a sort a legnagyobb teljesítménnyel, főleg nagy memóriaigényű területekre hangolva.

SeaMicro Opteron, Xeon és Atom compute kártya SeaMicro Opteron, Xeon és Atom compute kártya SeaMicro Opteron, Xeon és Atom compute kártya
SeaMicro Opteron, Xeon és Atom compute kártya [+]

Az AMD az ARM-mal kapcsolatos tervekről is beszélt. A cég szerint az aktuális ARM magok nem ideálisak a szerverekbe, így nem éri meg rájuk építeni, de a következő generációs ARMv8 architektúra már bizakodásra ad okot, így van esélye bekerülni a SeaMicro szerverekbe. A későbbiekben az APU-k is kiveszik majd a részüket a mikroszerverek piacából, hiszen a felhős kiszolgálókban sokszor használatos offload memcached technika rendkívül hatékony feldolgozást tesz lehetővé a grafikus vezérlőkön, de ma még problémát jelent, hogy a CPU és az IGP külön memóriaterületet használ, így a számítás IGP-re helyezésével nyert sebesség az adatok másolásánál sokszor elveszhet. Az új Kaveri APU ebből a szempontból áttörés lesz, mivel a CPU és az IGP teljesen koherens memóriát oszt meg egymással, vagyis eliminálja az adatok másolásának szükségességét. Tekintve, hogy a mikroszerverek elsősorban a felhős szolgáltatásokat kínáló adatközpontok piacát célozzák meg, nem véletlen, hogy az AMD útitervében feltűntek az Opteron APU-k.

A SeaMicro SM15000-at már rendelhetik a cég partnerei. Az inteles megoldások szállítása hamarosan megkezdődik, míg az opteronos verzió az utolsó negyedévben lesz elérhető, az alapokat kínáló új Opteron processzor hivatalos bemutatása után.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés