CeBIT: Új kétéltű notesz a Toshibától

A Toshiba a hannoveri CeBIT kiállításon mutatta be Portégé M400 mobil számítógépét, amely hagyományos notebookként és a kijelzőpanel megfordításával tábla-PC-ként is használható, azaz az úgynevezett convertible kategóriába tartozik. Az efféle konstrukció nem új a vállalat palettáján, azonban a régebben piacon lévő M200-hoz képest az M400 külsejében és belsejében is megújult.

A 12,1 colos kijelzőhöz, illetve a nagyjából általa meghatározott 29,5 x 24,9 x 3,9 cm-es mérethez képest a 2,28 kilogrammos tömeg első hallásra talán kissé soknak tűnik, de ebben már benne van egy maximum 4,5 órás üzemidőt biztosító akkumulátor, és egy ebben a kategóriában korántsem általános optikai meghajtó. Az akkus üzemidő egy második (opcionális) energiaforrással 7,7 órára növelhető. A ház strapabíró magnéziumötvözetből készül, a billentyűzet vízálló, a merevlemezt pedig mozgásérzékelős mechanizmus védi a sérülésektől.

A Centrino Duo platformra alapozó gépbe 1,66 GHz-es Intel Core Duo T2300 processzor kerül. A tág betekintési szögekkel jellemzett, 1400x1050 pixel felbontású kijelző vezérlése a 945GM chipsetbe integrált grafikus magra hárul. A TFT panel felülete természetesen érintésérzékeny, operációs rendszerként a kézírásfelismeréssel is szolgáló Windows XP Tablet PC Editiont telepítik. A rendszermemória alapkiépítésben 512 MB, a SATA csatolós merevlemez 80 GB-os, az optikai egység kétrétegű DVD-ket és DVD-RAM-ot is ír, a kártyaolvasó pedig az SD, MS, MS Pro és xD formátumokkal kompatibilis.

A kommunikációhoz a szokásos modemen kívül Gigabit Ethernet, Bluetooth 2.0+EDR és 802.11a/b/g interfész áll rendelkezésre. A ConfigFree nevű szoftver legújabb változatával nemcsak a hálózati kapcsolatok menedzsmentje válik egyszerűbbé, hanem mód van a vezetékes vagy vezeték nélküli helyi hálózaton, illetve egy mobiltelefonon keresztül létesített internetkapcsolat közötti automatikus váltásra is. Az ujjlenyomat-leolvasó és a beépített TPM chip mellett a biztonságot hivatott szolgálni, hogy a felhasználó saját bluetoothos mobiltelefonjával is azonosíthatja magát – az automatikus bejelentkezéshez elég ezzel közelítenie a bekapcsolt számítógép felé. A Portégé M400 nettó ára 2780 euró körül alakul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés