Megújult az olcsó Raspberry Pi

Nagyjából három évvel korábban jelent meg a Raspberry Pi hobbiszámítógép Model A jelzésű verziója, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk. Ez számított a koncepció alapmodelljének, így 25 dollárt kellett érte fizetni.

Mára azért eltelt pár év, így viszonylag sok fejlesztést lehetett eszközölni. Ennek következtében megérkezett a Model A+ jelzésű verzió, amely az alapmodell képességeit javítja. A fő részegységek szempontjából persze megmaradta a Broadcom BCM2835 jelzésű SoC és a 256 MB-nyi rendszermemória. Ez tudatos döntés, mivel a vásárlók a szoftvereket erre a hardveres alapra készítették, illetve optimalizálták, vagyis nincs értelme cserélni.

A Model A+ verzió előnye, hogy 86 mm helyett már csak 65 mm hosszú a nyomtatott áramköri lap változatlan 56,5 mm-es szélessége mellett. Újítás, hogy az SD szabványú kártyaolvasót microSD-s opció váltotta fel, illetve a tervezők jobb hangzást is ígérnek. Lényeges extra, hogy a GPIO interfész 26-ról 40 tűsre nőtt.

A Model A+ tehát zömében a Model A képességeit kínálja, némi extrával, illetve nem szabad megfeledkezni arról, hogy az áttervezéssel a fogyasztás nagyjából 50%-kal mérséklődött, így most már 1 watt körül alakul. Ráadásul a Raspberry Pi Model A+ verzió csupán 20 dollárba kerül, vagyis 5 dollárral olcsóbb az elődnél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés