A középkategóriát célozta volna meg az AMD elkaszált 20 nm-es GPU-ja

Bár az AMD már korábban bemutatta a Radeon 300-as sorozatot érdekesség lehet, hogy eredetileg készült egy 20 nm-es grafikus vezérlő is, amely a középkategóriát célozta meg. Információink szerint ez a lapka Bermuda kódnév alatt a Pitcairn új steppingre épülő, Trinidad változatának helyére került volna a termékskálán.

Ez abból a szempontból érthető, hogy a Radeon R9 370-es sorozat alapját képző Trinidad az egyetlen grafikus vezérlő, ami még az első generációs GCN architektúrára épül, és emiatt pár fontos szolgáltatást nem is támogat, kiemelve a FreeSync és a TrueAudio technológiát. Emiatt tehát ez a lapka egy kakukktojás a teljes Radeon 300-as sorozaton belül, de ha az eredetileg tervezett 20 nm-es lapka elkészült volna, akkor az valószínűleg megkapta volna a legújabb GCN3 architektúrát.

Azt is megtudtuk, hogy az elkaszált grafikus vezérlőben 128 bites memóriabusz volt 1536 darab shader részelemmel és 32 darab blending egységgel. Természetesen a fedélzeti tár szempontjából a GDDR5 szabványú memória volt a legesélyesebb, de az órajelekről nem sikerült megtudnunk semmit, ami végeredményben persze nem számít.

A terméket valószínűleg azért törölték, mert a feleakkora, 128 bites memóriabusz miatt nem lett volna olyan gyors, mint a mostani Radeon R9 370-es sorozat, illetve a 20 nm-es gyártástechnológia átmeneti mivolta miatt az AMD számára az így nyerhető tapasztalat nem volt elég értékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés