Befutott az AMD Opteron 3200-as sorozat

Az AMD a mai napon hivatalosan is megkezdi az Opteron 3200-as processzorok forgalmazását, melyek elsősorban egyutas szerverekbe és munkaállomásokba kerülhetnek. A termékek az új generációs Opteronok alapját képező Orochi lapkára alapoznak, így 32 nm-es SHP gyártástechnológián készülnek. Az alkalmazott chip majdnem teljesen azonos az asztali piacra szánt Zambezi kódnevű megoldással. A termékekben egy 5,2 GT/s-os tempót biztosító HyperTransport 3.0-s link került aktiválásra, lévén egy foglalattal rendelkező konfigurációkba kerülnek. A Socket AM3+ tokozású, kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkező CPU-k processzormagjai, vagy pontosabban azok moduljai FlexFP feldolgozókat alkalmaznak, melyek az MMX, az SSE, az SSE2, az SSE3, illetve az SSE4A mellett kezelik az SSSE3, az SSE4.1, az SSE4.2, az AVX, az AES és a PCLMULQDQ utasításkészleteket. Nincs azonban 3DNow! támogatás, de az AMD a sűrűn használt PREFETCH és PREFETCHW utasításokat megtartotta egy 3DNowPrefetch csoportban. Ezenkívül megoldott az XOP és az FMA4 támogatása is.


[+]

Az Opteron 3200-as sorozat három tagjának pontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Opteron 3200 szériás processzorok paraméterei
Típus Órajel/Turbo Core órajel
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
Opteron 3250 EE (4 mag) 2,5/3,5 GHz
2 x 2 MB 8 MB 45 W
Opteron 3260 EE (4 mag) 2,7/3,7 GHz 2 x 2 MB 8 MB 45 W
Opteron 3280 HE (8 mag) 2,4/3,4 GHz 4 x 2 MB 8 MB 65 W

A táblázatban szereplő processzorok támogatják az 1866 MHz-es effektív órajelű, DDR3 szabványú memóriákat, de csak akkor, ha csatornánként egy modult tartalmaz a rendszer. Csatornánként két modullal már 1600 MHz-es a maximálisan támogatott effektív órajel. A CPU-k memóriavezérlője maximum négy darab ECC UDIMM modult kezel 32 GB-os összkapacitás mellett. A platformban az északi vezérlőhíd szerepét az AMD SR5600 szériás lapkája láthatja el, így támogatott az AMD-V, az IOMMU és az APML, emellett a PCI Express 2.0-s vezérlő 42 csatorna kezelését teszi lehetővé. A déli híd feladataiért az SP5100 jelzésű chip felel, mely hat darab 3 Gbps-os SATA interfészt kínál.


[+]

Az Opteron 3200-as processzorok listaára ezer darabos rendelési tétel esetén 99 és 229 dollár között alakul. A platformra az MSI, a Tyan, a Fujitsu és a Dell is kínál majd termékeket.

Előkerült a SeaMicro is

Az AMD az Opteron 3200-as CPU-k bejelentésével kihasználta az alkalmat, hogy részletezzék a SeaMicro felvásárlásával kapcsolatos tervek friss fejleményeit. Ahogy korábban részleteztük, az AMD-nek lényegében a Freedom névre keresztelt hálózati interfészre fájt a foga, így alapvetően ennek megszerzése volt a cél. A vállalat szerint a jövőben az energiahatékonyság és a kis méret jelentős szerephez jut, azaz konkrétan ez lehet a kulcs a webes és felhős szolgáltatásokat kínáló adatközpontok növekvő piacához.


[+]

Az AMD egy nagyon beszédes képpel állt elő, ami a SeaMicro technológiájával elérhető méretbeli előnyöket egy hagyományos 1U magas szerverhez viszonyítva mutatja. A Freedom alkalmazásával tehát a méret és a fogyasztás szempontjából is jobb szervereket lehet építeni.


[+]

Az AMD természetesen újfent kihangsúlyozta, hogy a technológiát nem sajátítja majd ki, így a partnereknek nincs mitől tartaniuk. A Freedom szabadon licencelhető lesz bárki számára. Ezzel kapcsolatban az AMD partnereket is toboroz a SeaMicro technológiáira épülő szerverkártyák és rendszerek gyártására. A vállalat egy komplett ökoszisztémát szeretne kiépíteni, ahol a rendszer működés szempontjából fontos elemei kompatibilisek lesznek egymással, függetlenül a gyártótól.

A vállalat egyébként elmondta, hogy az év második felében már kínálni fognak olyan AMD-s termékeket, amelyek a SeaMicro technológiáira alapoznak. A cég úgy határozott, hogy a márkanév nem vész el, így az AMD saját szerverei majd SeaMicro néven kerülnek forgalomba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés