Acer blog: 4K-s Acer monitor G-Sync-kel, játékosoknak

Az Acer volt a legelső gyártó, amely UHD-s monitort jelentett be közvetlenül az NVIDIA G-Sync megjelenését követően még az év közepén. Az NVIDIA játékosok számára készített, kizárólag NVIDIA GeForce kártyákkal működő technológiai csemegéjét alaposan kiveséztük már működés szempontjából, valamint egy konkurens gyártó nem UHD felbontású készüléke kapcsán a gyakorlatban is, így erre most ezekre nem térnénk ki, hiszen ezek a 4K-val sem változtak meg.


[+]

Annyi különbség azért akad, hogy a játékosoknak szánt Predator termékcsaládba tartozó 28"-es Acer XB280HK kijelző tehát 3840x2160 képponton hozza el a képkockák megjelenésének és a képfrissítésnek szinkronizálásának lehetőségét, ami legfeljebb 60 képkocka/mp lehet, szemben a korábban bemutatott 144 Hz-es modellel. Ebből fakadóan a G-Sync működése sokkal hatásosabbnak tűnik, azaz a különbség a be- és kikapcsolt állapotok között látványosabb, mint egy 144 hertzes kijelző esetében. Lesz is dolga az újdonságnak, ugyanis a 4K megjelenítés mellé komoly vas szükséges.


[+]

Rátérve magára a monitorra, a formavilág a Predator név ellenére visszafogott, csupán egy kevéske narancssárga árulkodik származásáról. A matt kijelzőt viszonylag vékony keret fogja közre, amit egy állítható magasságú állványra helyeztek, illetve gondoskodtak a dönthetőségről és a forgathatóságról is, akárcsak a professzionális monitoroknál. Persze szó sincs arról, hogy hagyományos értelemben véve profi monitorral lenne dolgunk, hiszen mind a Predator család, mind pedig a G-Sync a játékosoknak készül. Ezúttal tehát be kell érni az 1 ezredmásodperces válaszidejű TN+film panellel, ami több okból is érthető választás. A bemenetek terén is csak DisplayPortot kapunk, ami szintén érthető, a G-Sync-et kihasználni más bemenettel esélytelen volna, de a négyportos USB 3.0-s hubot azért nem spórolták le róla.


[+]

A TN+film panel érthetően nem a betekintési szögeiről híres, és ez most is így van, de játék közben ez kevésbé feltűnő, még a relatíve nagy képátló ellenére sem. Érdekességként megemlítenénk, hogy a színhelyesség tekintetében a monitor átlagos, a deltaE értéket kalibrálással sikerült 1 alá vinni, de a maximális eltérés majdnem 4 körül volt. A mért kontrasztarány 824:1, ami szintén nem éri el a mostanság várt 1000:1 szintet, de annyira nincs messze tőle. Inkább a monitor játékos oldalát teszteltük a Grid Autosporttal és a Battlefield 4-gyel, természetesen bekapcsolt G-Sync mellett, stílusosan a nemrégiben bemutatott Predator PC-re kötve. Ahogy sejteni lehetett, a GTX 770 csak közepes és alacsony részletesség mellett képes folyamatosan (30+ fps) futtatni a fenti játékokat, ahol a G-Sync egyébként már működik, és ennek jótékony hatása most sem maradt el.


[+]

Az Acer Predator XB280HK 5 év garanciával bruttó 219 000 forintot kóstál, ami nem olcsó, de a fellelhető G-Sync kompatibilis konkurenciához képest egyáltalán nem rossz ár, még ha nem is kapunk 144 Hz-et. Cserébe viszont WQHD helyett UHD felbontás jár, így akinek megvan hozzá a kellő számítási erővel (NVIDIA VGA-val) rendelkező masinája, és kifejezetten G-Sync-es monitorra vágyik, illetve nem riad vissza a TN+film paneltől, annak érdemes elgondolkodni rajta, hogy a nagyobb felbontásra váltson.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények