A tablet, ami nem akart tablet lenni

Manapság már mindent lehet. Az egyszeri ember hozzá van szokva, hogy egy tablet PC általában kicsi, könnyű, kecses és légies, és ez a legtöbb esetben így is van. De nem véletlen, hogy már évszázadokkal ezelőtt ismert volt a mondat: „Nulla regula sine exceptione” – azaz nincsen szabály kivétel nélkül. Így annyira nem is furcsa, hogy a AIS hosszú nevű RT10IA8M-U1/LC-je se nem kicsi, se nem könnyű, se nem kecses és pláne nem légies. Persze valamit valamiért (Quid pro quo – mert a rómaiak tényleg mindenre fel voltak készülve, még akkor is, ha „tabletek” akkoriban még fából készültek), így a most bemutatkozó készülék példásan ellenálló lett.

Egy kisebb eső vagy a por meg sem kottyan neki, a rázkódást is egészen jól bírja, és ha leesik az asztalról, hát puff neki (de baja nem lesz)! Természetesen megfelel a MIL-STD 810F  katonai szabvány ide vonatkozó kitételeinek is, így akár hadászati célokra is alkalmazható. A masszív gép belsejében egy 1,6 GHz-es Intel Atom N270 processzor lapul, amit a szokásos 945 GSE chipset egészít ki, alapfelszereltséggel 512 MB DDR2 RAM-mal, de ez 2 GB-ig bővíthető. Az adattárolásra többféle megoldás is a rendelkezésünkre áll: választhatunk rázkódásvédelemmel ellátott merevlemezt, SSD-t, de akár CompactFlash kártyát is. A dundi tablet 311 x 232 x 45 mm-es méretéhez 2,2 kg-os tömeg tartozik, ami nem is olyan borzasztóan sok, ha hozzátesszük, hogy ebben már a hatcellás akkumulátor is benne van – ezzel körülbelül három órát működhet más áramforrás hiányában.­

A 10,4 hüvelykes érintőképernyő felbontása csupán 800x600 pixel, de gyorsan tegyük hozzá, hogy a gépet nem is grafikai munkákra tervezték. Az ütésálló borításhoz képest relatív kisméretű készülékről nem hiányoznak a vezeték nélküli kommunikációt biztosító egységek sem, a 802.11b/g Wi-Fi és a Bluetooth az alapfelszereltség része, de akár HSDPA vagy GPS modullal is felszerelhető, ha valamelyikre szükség lenne. A szokásos csatlakozókkal is ellátták, így kapott hangbemenetet, három USB-t, egy D-Subot, egy Gigabit Ethernetet, ExpressCard bővítőhelyet, valamint felszerelték egy soros porttal is. A gép ki- és bekapcsolt állapotáról, az akkumulátor töltöttségéről vagy éppen a Wi-Fi működéséről külön LED-ek tudósítanak, és néhány gomb is található rajta, amelyekkel a legfontosabb funkciók ellenőrizhetők vagy állíthatók be. Az AIS RT10IA8M-U1/LC várható kezdőára 1499 dollár, ami nem is olyan nagyon sok, ha összehasonlítjuk a hasonló gépekkel. Persze ez az összeg a pluszban megrendelt kiegészítők miatt még emelkedhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés