A soknál is több tablet érkezik

Hatalmas az érdeklődés a tabletek iránt, és nincs olyan gyártó, aki ki akarna maradni a karácsonyi őrületből. Az Apple az iPadnek hála, már hónapok óta sikert sikerre halmoz, ám a Samsung és a Toshiba már megindította az ellentámadást. Az előbbi gyártó a Galaxy Tab segítségével kerülhet közel a felhasználókhoz, míg az utóbbi vállalat a Folio 100-zal jelentkezik. Ez a gép korábban Smartpad néven futott, ám a hivatalos bejelentés alkalmával átkeresztelte a cég. Mindkét megoldás novemberben kerül a hazai üzletekbe. A Samsung gépe 220 000, míg a Toshibáé 140 000 forint körül lesz. Az ár persze függ a felszereltségtől, továbbá egyes szolgáltatóknál egy előfizetéses csomag formájában olcsóbban is hozzá lehet majd jutni a készülékekhez.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a kisebb cégekről, akik szintén értékelhető képességekkel megáldott termékkel szeretnének előrukkolni. Ide tartozik a Point of View. A márkanév főleg a grafikus kártyák piacán ismert, hiszen a gyártó mára az NVIDIA második legnagyobb partnerének számít, ennek megfelelően senki sem lepődik meg azon, hogy a 10 hüvelykes Mobii tabletbe egy Tegra 250-es SoC került. Az 1024x600 pixeles, érintőképernyős kijelzővel rendelkező masina 512 MB RAM-mal és szintén 512 MB-os flashmemóriával lesz elérhető. Az operációs rendszer szerepét az Android 2.2 tölti majd be, az adatokat pedig a kártyaolvasóba helyezhető microSD kártya tárolhatja.

A 3300 mAh-s akkumulátorral felszerelt gépezet HDMI és USB 2.0-s aljzattal, valamint Wi-Fi és Bluetooth 2.1-es modullal is rendelkezik, továbbá opcionálisan kérhető hozzá beépítet mikrofon és hangszóró, illetve a 3G-s modem. Természetesen a webkamera sem maradt ki a 730 grammos termékből.

Point of View Mobii 10
Point of View Mobii 10

A Point of View egy 7 hüvelykes Mobii tabletet is szorítóba küld, mely egy 600 MHz-es Rockchip 2808-as processzort használ, az érintésérzékeny kijelzőjének felbontása pedig 800x480 lesz. A 256 MB-os rendszermemória mellett 4, 8 és 16 GB-os adattároló áll rendelkezésre, és ez a kapacitás kiegészíthető egy microSD kártya segítségével. A webkamera itt sem marad el, ám az akkumulátor kapacitása 1500 mAh-ra csökken. Ez persze nem jelent problémát az üzemidőben, mert ez a rendszer sokkal kevesebbet fogyaszt, mint a nagyobb testvére. Az előtelepítet operációs rendszer az Android 2.1 lesz. A Point of View szeretné a termékeket még idén piacra dobni, de valószínűbb a következő év elején esedékes start. Az árakról sajnos még semmilyen információ nincs.

A Maylong a semmiből húzott elő egy tabletet, melyet már meg is lehet vásárolni. Az M-150-es mobil masina 7 hüvelykes érintésérzékeny, 800x480 pixeles felbontású kijelzőt használ, a számításokat pedig a 400 MHz-es órajelen ketyegő VIA VM8505+ lapka végzi. A mindössze 100 dollárba kerülő termék 256 MB memóriát alkalmaz, az adatokat pedig egy microSD kártya tárolhatja. Az androidos rendszer 1500 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, és támogatja a Wi-Fi kommunikációt. Túlzottan sokat tehát nem lehet várni tőle, de messze nem nevezhető drágának.

Maylong M-150
Maylong M-150

Végül érkezik a Barnes & Noble által fejlesztett NOOKcolor tablet, amely megtépázhatja az e-köny-olvasók piacát is. Az androidos termék 7 colos, színes, érintésérzékeny, 1024x600 pixeles felbontású kijelzőt használ, tovább a 12 mm-es vastagsága sem mondható soknak. A 448 grammot nyomó masina 8 GB-os adattárolót alkalmaz, ami mellé egy microSD kártya társítható. A 802.11b/g/n-es Wi-Fi-t támogató készülék beépítet hangszórókat, USB aljzatot és 3,5 mm-es jack interfészt kínál, az akkumulátora pedig 8 óráig képes az energiát biztosítani.

Barnes & Noble NOOKcolor
Barnes & Noble NOOKcolor

A NOOKcolor már előrendelhető, az ára 250 dollár. A Barnes & Noble a szállítást november harmadik hetében kezdi meg. Az Androidot használó termék elsősorban e-könyv-olvasó, ám a vállalat számos olyan programot kínál hozzá, amelyek a különböző online szolgáltatások, valamint a közösségi oldalak elérésére és kezelésére használhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés