Hirdetés

Kezdődik az USB 3.0 korszaka

Gigabyte alaplapok USB 3.0-valA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

A hazai piacon eddig csak alaplapok és notebookok voltak elérhetőek a legújabb, leggyorsabb, USB 3.0 csatlakozóval, de ezen a héten változott a helyzet. Mielőtt beszámolnánk róla, hogy melyik gyártó, milyen adattára lett az első, mutatunk még néhány USB 3.0-s alaplapot. A Gigabyte korán elkezdte az új csatlakozó alkalmazását, mostantól pedig alaplapjai nevébe is beépítette. Az új technológiát alkalmazó modellek neve USB3-ra végződik. Egyelőre még AMD és Intel platformon sem chipkészletbe integrált megoldásról van szó, hanem a sok USB 2.0 aljzat mellett van pár külső vezérlővel irányított USB 3.0. Az új szabvány 5 Gbps-os átviteli sebessége több mint tízszerese az előző verzióban elérhetőnek, emellett a csatlakozón átvihető energia is megnőtt.

A GPU-val ellátott Core i3 és i5 processzorokkal egy időben bemutatott Intel H55 chipkészletre épül a Gigabyte H55M-USB3. Egy nagyon jól felszerelt, microATX alaplapról van szó, mely két, NEC vezérlőre kötött USB 3.0 csatlakozót kapott. Hátlapján a platformra jellemző három helyett négy monitorkimenet van: a D-Sub, DVI és HDMI mellett DisplayPorttal is ellátták. A hátsó traktuson található még eSATA és FireWire csatlakozó is. Merevlemezeket köthetünk a hét SATA aljzatra, és két IDE eszköz használatára is van lehetőség. Ki kell emelni a két hosszú PCI Express csatlakozót, melyekben 16-4 sávos elosztásban CorssFire módban futhatnak a megfelelő Radeonok. Az alaplap összes kondenzátora szilárdelektrolitos, a nyomtatott áramkörben pedig kétunciás rézrétegeket használtak. A Gigabyte H55M-USB3 a sok extra miatt viszonylag drága, három év garanciával 29 300 forintba kerül.

Eddig nem is láttunk Intel H57 chipkészlettel felszerelt alaplapot a hazai piacon, de most már a Gigabyte teljes kínálata – mind az egy alaplap – elérhető. A H57M-USB3 chipkészlete q RAID és Rapid Storage technológiával tud többet fent említett társánál. Ezek a tételek, melyek egyébként az ICH10R és ICH9R déli híd részei voltak, most már csak a fejlettebb, H57 lapkában kaptak helyet, a H55-ben nem. A Gigabyte H57M-USB3 vételára három év garanciával 32 700 Ft.

A konkurens, AM3 foglalatú AMD platformon olcsóbban, már 24 000 forint környékén hozzájuthatunk USB 3.0-s alaplaphoz. Ennyibe kerül ugyanis – három év garanciával – a Gigabyte 770T-USB3. A gyors USB-től eltekintve egy teljesen átlagos ATX modellről van szó, melyre egy hosszú PCI Express foglalat jutott. Alapfelszereltsége nagyon szolid, viszont kondenzátorai szilárdelektrolitosak, nyomtatott áramkörében kétunciás rezet használtak, és tuningfunkciókkal is ellátták.

Drágább és komolyabb vas a Giagabyte 790XT-USB3. Itt a gyors USB mellett rengeteg további extrát találunk. Van például két hosszú PCI Express aljzat, melyek 16-16 sávos CrossFire-t tudnak, hátlapján a két FireWire csatlakozó mellett két eSATA-t is találunk, energiaellátó része pedig 8+2 fázisos. Komolyabb felszerelése miatt a Gigabyte 790XT-USB3 vételára három év garanciával 32 000 forint környékén mozog.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés