Hirdetés

Hardvervilág iskolakezdéskor

Közeljövő és jelenA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

„Itt van az ősz, itt van újra…” – végre ismét lehet iskolába járni! Akinek pedig ez nem elég örömteli hír, azt vigasztalja, hogy ősszel kezdik nyitogatni zsákjaikat a hardvergyártók, kezdődik a karácsonyra kicsúcsosodó év végi hajrá. Annak ellenére, hogy válságban vagyunk, meglehetősen bőséges terméközön várható. A legnagyobb változást talán az Intel küszöbön toporgó Lynnfield kódnévre hallgató processzorcsaládja okozza majd, mely alaposan átrendezheti a kínálatot és az eddigi modellek árait. És nem szabad elfelejteni, hogy az AMD is felfejlődött, nem csak Phenom II-ből, hanem Athlon II-ből is lesz három-négy magos, ráadásul a teljes Dragon platform megújul.

A játékosok a Windows 7-hozta DirectX 11 eljövetelének örülhetnek nemsokára, amivel debütál az AMD legújabb, DirectX 11-et támogató grafikus kártyacsaládja. Nyilván itt is várható válaszlépés az NVIDIA részéről, bár a zöldek már nem fejlesztenek olyan vehemenciával, mint pár éve, amikor még G80, majd G92 processzoraikkal taroltak a VGA-s világban.

Notebookos vonalon is sok jóra számíthatunk. Az Intel nem csak új Atomot dob a konkurenciára, hanem a Nehalem architektúrát is bevezeti a notebookok világába. Megtették az ellenintézkedéseket az AMD-nél is. Már közeleg a Phenom II mobil változata, és új, alacsony fogyasztású platformról csiripelnek a digitális verebek.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, mit újság a hazai színtéren! Megérkeztek a boltok polcaira az első 45 nm-es gyártástechnológiával készült, asztali gépekbe szánt Celeronok. Az E3000-es kódszámot újraélesztő modelleknek 1 MB másodszintű gyorsítótára, 800 MHz-es rendszerbusza és 65 wattos TDP értéke van. Szerencsére nem maradt ki belőlük a vitrualizáció sem. A kisebb Celeron Dual-Core E3200 a korábbi E1600-éval azonos 2,40 GHz-en, a nagyobb E3300-as 2,50 GHz-en ketyeg. Az újdonságok vételára 12 000 Ft, illetve 14 500 Ft, tehát nem drágábbak, hanem egy picivel olcsóbbak elődeiknél.

Memória területén szépen lassan már mindkét processzorgyártónál a DDR3 került előtérbe. A nagyobb igény és fejlődő gyártástechnológia miatt szépen csökkentek az árak az utóbbi időben. Az OCZ például 31 000 forintért kínálja kétcsatornás (vagyis két modulból álló), 4 GB-os DDR3-1800 készletét, mely 8-8-8-27-es időzítéssel üzemel. Még egy fokkal meredekebb a DDR3-2000-es készlet, mely ugyan gyengébb, 9-9-9-30-as időzítés mellett hozza specifikált órajelét. Az OCZ élettartam-garanciát vállal memóriáira; a DDR3-1800-as 31 000 forintba, a DDR3-2000-es 34 000 forintba kerül.

A GeiL hazai kínálatában DDR3-1800-as sebességűből csak három, illetve hat gigabájtos, háromcsatornás készleteket találtunk, melyek a Core i7 900-as processzorokhoz illenek. A 3 GB-os Ultra készlet 8-8-8-28-as időzítésnél csak 1,65 voltos feszültséget igényel, vételára pedig 29 000 forint. A komolyabb hűtésű Gaming Evo szett ugyanilyen kiszerelésben 4500 forinttal drágább, a 6 GB-os Evo kitért pedig több mint 52 000 forintot kérnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés