Hirdetés

2019. február 23., szombat

Útvonal

Tesztek » Videokártya rovat

Első kézből: GeForce FX 5200 teszt

 • (f)
 • (p)
Írta: |

Az XFX, pontosabban a Pine jóvoltából az nVidia low-end FX kártyáját fogadtunk. Vegyes érzelmekkel.

FX: kálvária a köbön


Miáúúúú!

Nem irigyeljük az nVidiát, már ami az utóbbi időben igencsak megtépázott hírnevét illeti. Gazdasági értelemben az nVidia még mindig a legerősebb és legbefolyásosabb cég a grafikus chipek porondján, ám azt a korlátlan bizalmat, amit a GeForce szériával sikerült kivívnia magának az elmúlt évek folyamán, most könnyen romba döntheti. Hozzá kell tennünk, hogy számos sajtótájékoztatójukat élőben is meghallgatva mindig is ott motoszkált bennünk a kérdés: miért gondolják a cég pr-osai, hogy pozitív kép alakul ki az nVidiáról, ha totálisan agresszív hangvételt ütnek meg, rendre?

Hirdetés

Most utolérte a végzet az első számú grafikus gyártót, hiszen először kényszerült komolyabb magyarázkodásra, a korábbi mindent elsöprő magabiztosság átmeneti felfüggesztésére, némileg szerényebb fogalmazásra. Nehezükre is esett, és valljuk be, nem is sikerült túlzottan. Az is tény persze, hogy komoly bajról szó sincs, egyszerűen csak technikailag az ATi vette át a vezető szerepet -- egyelőre.

A legnagyobb vita az NV30, alias GeForce FX 5800 és 5800 Ultra körül volt, hiszen termetes hűtője és vaskos ára mellett igazából nem sikerült még a Radeon 9700 Pro kártyákat sem egyértelműen legyőznie. Sokan emiatt a teljes szériát temetni kezdték, elfeledve, hogy a GeForce FX családnak további két tagja is van, 5600-as és 5200-as számozással, ráadásul az FX 5800-at is lehet imádni, egyszerűen csak cserélni kell az árcédulát. Lássuk be, a legnagyobb ATi fanatikus is csendben megtankolna "FX-ekből" kellően alacsony ár mellett.

GeForce FX 5200

Természetesen mi is a GeForce FX 5800 Ultrát vártuk laborunkba, ám a sors fura fintora, hogy végül a legkisebb testvér, az FX 5200 jutott el oda elsőként, méghozzá a Pine cég XFX divíziójának jóvoltából (kezdünk hinni a véletlenek jelentőségében... miképp az nVidiánál is érett már egy pofon, a PROHARDVER!-re is ráfért egy, a fellegekből való kisebb "taszajtás"). Mint azt a tesztek végén látni fogjuk, egyáltalán nem baj, hogy így alakult a menetrend. A GeForce FX 5200 mellett ugyanis jó eséllyel így is sokkal több érv szól majd, mint ellene.


GeForce FX 5200

A GeForce FX 5200 (NV34) az FX-család tagjaként szintén teljeskörű DirectX 9 gyorsítást ígér, ám ez sajnos inkább szemfényvesztés, mint reálisan használható feature. No, nem azért, mert nem indulnának el az erre a platformra írt játékok, inkább arról van szó, hogy egy igazi DirectX 9-es játék legalább két-három ilyen zsugát igényelne az elégséges sebességhez. A GeForce FX 5800/5600 számos újítása szintén nem jutott el a kisebbik testvérhez, így mellőznünk kell az IntelliSample 2.0 FSAA, a 0.13 mikronos gyártástechnológia és a 8 (4x2) pipeline előnyeit is. Marad viszont a 128 bites memóriabusz, bár a legfrisebb hírek szerint ez is csak a 128 MB-os modelleknél. Nálunk ilyen volt. Ha egyébként igaz, hogy a 64 MB-os kártyák 64 bites memóriabusszal érkeznek, akkor ellenségeinknek sem kívánjuk a 64 megás FX 5200-as vasakat, és ezt 2003 tavaszán egészen komolyan mondjuk!


Igen, a hűtés PASSZÍV!

Az FX 5200 egyébként 47 millió tranzisztort tartalmaz, amely sokkal kevesebb az FX 5600 (szintén 4, azaz 2x2 pipeline) 75 milliójánál, sajnos például azért is, mert a különböző tömörítési lehetőségek kimaradtak (színtömörítés, a GeForce FX egyik leginkább reklámozott új tulajdonsága... indokolatlanul persze, a konkurens ATi termékekben ugyanez reklám nélkül is jelen van, sőt, volt hamarabb). Nem kell tehát titkos "GeForce4 Ti gyilkos" teljesítményben reménykedni, nem lesz ekkora szerencsénk. Az 5200-as esetében a képzeletbeli léc a GeForce4 MX, amit viszont sikeresen meg is ugrik a chip, látni fogjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Három GeForce FX 5600 gyorstesztje

  AOpen Aeolus, Albatron Gigi és XFX a kínálat, már ami az FX 5600-asokat illeti. Bedobtunk egy GigaCube Radeon 9600 Pro és egy XFX GeForce4 Ti4200 kártyát is.

 • GeForce FX 5600 Ultra v2.0

  Szerkesztőségünkben járt az nVidia második generációs, turbózott GeForce FX 5600 Ultrája, egy Albatron Gigi kártya személyében.

 • Megateszt: a GeForce3-tól a Radeon 9600-ig

  Összehasonlító, generációs tesztünkben a GeForce3/Radeon 8500-tól a GeForce FX5600/Radeon 9600-ig mindent rangsorolunk.

 • Hét GeForce FX 5900 a ringben

  Az utóbbi hetek az nVidiáról szóltak, így mi is trendet lovagolunk. Most hét különböző FX 5900-as kártya mérkőzik virtuális hasábjainkon.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.