Hirdetés
-
PROHARDVER!
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz Daneeka #8121 üzenetére
Köszi az infót! Azért kérdeztem ezeket a különböző komlóforralási időket, mert ez továbbra is rejtély. Ha egyszerűen főerjedéskor kimegy az aroma/illat nagy része, akkor egy (keserű)komlóforraláson kívül feleslegesnek érzem a más-más időnként belepottyintott (sok receptél ugyanaz) komlót. Érzésem szerint (úgy, hogy még nem főztem) elég lenne egy ipához az egyszeri forralás (pld. 60p keserű) + aromakomló a főerjedés végén. Vagy bennemarad a sörlében mégis a forraláskori aroma egy része?
A Diabolo lett a legjobb a három közül, amiket eddig kotyvasztottam :-) Kapott 5g Magnumot is, amit külön forraltam 60 percig, plusz az Amarillot a beélesztőzés után. És vettem hozzá T-58-at, nem a hozzáadott Breferm Top-pal készítettem :-)
Kellemes lett és az égvilágon semmi köze nem volt a Duvel-hez, már színre sem. Az eddigiek is (Grand Cru, Ambiorix) mind vörösréz színűek lettek, ami persze nem gond. Annyit szeretnék változtatni, hogy nem kristálycukrot kap, hanem gyömölcscukrot, ezt, ha minden igaz, az élesztő egy lépésben le tudja bontani, míg a répacukrot kettőben és itt keletkezhetnek kellemetlen íz-illat anyagok. Volt Diabolonak is egy halvány savanykás (legyen citrusos :-) beütése, de mindegyiknél, szóval vagy ilyen ez a sör, vagy nem fertőtlenítettem el mindent rendesen. Amit kétlek, erre figyeltem.A felvetésedre válaszolva, ez bennem is felmerült, nagyon jó kis teszt lenne! Same wort, different yeast! Erre rá is kérdeztem régebben az Indexes topicban, de még nem csinált senki ilyen tesztet. Hátha Olaszt rá lehetne venni :-) Őszintén szólva én teljesen komlómentesen csinálnám, úgy lehetne szerintem alapvetően érezni a különbséget. Hát, sok izgalmas dolgot lehet még felfedezni és a variációs lehetőségek gyakorlatilag végtelenek :-))
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest