Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    Ez a zöldség tálalást én sem enném meg. :DDD

    Próbáld ki a hagyományos salátaöntettel leöntve. Nem kell sok, de ízt ad és segíti a a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. A minőségi növényolajok és ecetek. önmagukban is tartalmaznak a fontos anyagokat.

    A hagyományos olasz salátaöntet.
    Kettő egység olívaolaj, egy egység balzsamecet.
    Nagyon finom kompozíció, csak hosszú távon unalmas.

    Kicsit átalakítva.
    Egy egység olíva olaj, az íze miatt.
    Egy egység olaj keverék.
    Fejenként 1-3 gramm lenmagolaj. (Tudom, az omega zsírsavakból nem sok szívódik fel, de az legalább felszívódik.)
    Az egy egység maradék részét változatosan töltöm ki olajjal. Leggyakrabban tökmagolaj. A nagyon finom íz mellett, a férfiaknak különösen ajánlott. (Főleg idősebb korban, a prosztata miatt.)
    Érdemes több olajfajtát felváltva használni. Idővel kialakul, hogy melyik kombinációk a legfinomabbak.)

    Amennyiben leveles saláta kerül az asztalra, az ecet egy részét érdemes friss citromlével helyettesíteni.
    Állítólag a levelet rágcsáló bogarak ellen, idegméreggel védekeznek. Ezt a mérget közömbösíti a friss citromban lévő savanyag. Nem tudom igaz a történet vagy sem, de változatosabb ízvilágot lehet elérni a friss citrom felhasználásával.

    Az elkészült alaplébe mehet fokhagyma, friss gyömbér, só, bors, paprika, ...
    A bors mellett én mindig adagolok hozzá őrölt csilipaprikát vagy Cayenne-borsot. Nem sokat, nem kell még csípősebbnek lennie az öntetnek. De kiemel más ízeket.
    Két természetes ízfokozó anyagot is használok.

    Kurkuma por. Önmagában íztelen sárga festékanyag. Misztikus hatást tulajdonítanak neki az idők kezdete óta. Ma már tudományosan is ismertek a kedvező élettani hatásai. Egyes rák betegségek esetében gyógyító és megelőző hatása van a kurkumának. (Ez inkább a nőket érinti.)

    Cukor. A sóval megegyező mennyiségben. Nem kell sok.
    A cukor helyett lehet gyümölcsöt használni. Pár szem szőlő leve vagy finoman felszeletelve, nagyot dob az ízen.

    Nagyon finom salátát lehet készíteni bébi spenót és vilmoskörte befőtt kombinációjával. Kevés körte, hajszálvékonyra szeletelve. Bárki elé oda lehet tenni, mert a spenótot sokan nem szeretik, de nem ismerik fel.
    Az íz is más, mint hagyományos módon elkészítve.
    Ha a gyereked mégis reklamál miatta, étkezés után, akkor ne erőltesd. Állítólag a spenótot nem vagy csak nehezen tudják megemészteni a gyerekek. Felnőtt korban már biztosan nem gond, de a rossz emlékek miatt kerülik az emberek.
    Meglepi salátának viszont jó. El fogják kérni a receptet.

    A salátába keverve mehet még enyhén pirított tört dió vagy fenyőmag. Persze más hasonló magokkal is érdemes próbálkozni.
    További ízesítők. Bazsalikom, oregano (szurokfű), petrezselyem, ... friss levelei.
    Kevés reszelt sajt. vagy pirított húsos szalonna kocka, kétszersült darabkák, ..kombinálása, vacsorát csinál az unalmas zöldségből.

    Nagyon finom ízesítőanyag a feketeköménymag törete. Buddha egyszer azt mondta, hogy ez a mag, a halálon kívül minden betegséget gyógyít. Az olaja is finom, sajnos gyorsan avasodik. A termőterületén, vajas kenyér helyett, az olajával kenik a kenyeret. (A kenyeret, maggal megszórva sütik.)

    Szinte minden zöldségféle használható salátának. Azért vigyázni kell vannak növények amik nyersen nem egészségesek. Például a cukorborsót (általában a borsóféléket) elő kell párolni, hogy az emészthetetlen anyagát lebontsa a hőkezelés.)

    A mai ebédhez édeskömény saláta kerül az asztalra. Kicsit megosztó növény. Vagy szeretik vagy nem az ízét. Természetesen a magja is felhasználható saláta ízesítéshez. :D (Így már kevésbé megosztó.)

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák