Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• aujjobba

addikt

válasz ad4m1337 #53799 üzenetére

Ez a forum elegge aktiv, ahol epp vagy.

Tobbfele velemeny szokott is feljonni.
    1. Sokan a passziv indexkoveto ETF-eket javasoljak, abbol is az AllWorld tipusut, ez egy olyan megoldas, ami az emberek nagy resze szamara hosszutavon jo, nem igenyel aktiv menedzsmentet, olcso is. Mindezt TBSZ-en, a legolcsobb magyar broker ehhez a Random Capital.
    2. ETF-en belul szokas a Value es a SmallCap premiumot emliteni, elobbibol kaphato fejlett vilagot lefedo, utobbibol csak USA-t lefedo. Osszessegeben atlag befektetonek nem biztos, hogy szuksege van ezekkel foglalkozni.
    3. Vannak akik osztalekos portfolioban hisznek, errol az a velekedes, hogy teljesen mindegy osztalekos vagy sem a portfoliod, a vegeredmeny ugyanaz lesz, amit kulonbsegnek velsz egy pszichologiailag ertelmezheto dolog, valos alapja nincs.
    4. Idonkent feljon a kripto tema, de mivel ez nem szerencsejatek topik, megtakaritasra nem feltetlenul szoktak javasolni.
    5. Aktiv kereskedes is szoba kerul neha, nehanyan itt nagyokat nyernek vele, maskor epp nagyokat buknak.

Az ETF-ek melletti ervelesben sok az akademiai kutatasokkal alatamasztott tenyszeruseg, ezeket nem kotelezo elfogadni, en kovetem.
    Ezek irjak le, hogy peldaul az aktiv befektetesi alapok 80+ szazalekat hosszutavon tulszarnyalja hozamban a passziv ETF, ha mas nem a joval alacsonyabb koltsegek miatt.
    Mas tanulmanyok a faktorok nyujtotta premiumot bizonyitjak (value, smallcap, momentum, stb).
    Nyilvan egy adott ETF-be (mondjuk vanguard ftse allworld) torteno folyamatos befektetes nem olyan izgalmas, mint gyakran tradelni esetleg izgulni amikor megint duplaz a bitcoin, de hosszutavon ez bizonyitott eddig.

• vzozo

senior tag

válasz ad4m1337 #53799 üzenetére

Szvsz ez a PH-s fórum még a leginkább normális, nincsenek folytonos felbeszélések meg "to the moon", mint pl. egy random portfoliós vagy reddites fórumban láthatnád.

Másrészről meg szerintem egy rossz irány folyamatosan a közösségi médiát bújni befektetések terén. Én általában akkor kattintok ide, ha már összegyűlik 500 olvasatlan hozzászólás, átfutom az utolsó 50-et, és látom, hogy továbbra is ugyanarról van szó. :)

Eleve a megtakarítást én nem agyalnám túl. Beállítasz valami alacsony TER-ű ETF-et folyamatos havi / negyedéves vásárlásra, fire and forget. Ehhez nem kell pörgős fórum.

Ha több izgalomra vágysz, akkor meg spekizhetsz, reddit wallstreetbets.

Új hozzászólás Aktív témák