Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz darvinya #72642 üzenetére

Uhhh, nem értelek pontosan. Bocsánat, talán nehézfejű vagyok :) De ne add még fel, meg akarom érteni mire gondolsz.

Lekorlátozás alatt mire gondolsz? Mert a mindkét esetben jól működik, hozza a papírformát.
    Az egyetlen különbség hogy az egyik esetben több energiát fogyaszt és nagyobb hőt termel, a másik esetben kevesebbet. Azaz mondhatni feleslegesen kér vcore emelést.
    Ha jól tudom (javíts ki ha nem) ennek a teljesítmény alapú vid korrigációnak (tehát nem az órajel alapú vid állításnak, amit speedstep-nek szoktak intel esetében nevezni) az volna a célja, hogy korrigálja az adott feszültség esést. Azaz amikor mondjuk a cpu 4GHz-re kapcsol akkor ott a vid táblázatban, hogy neki ehhez mekkora feszültség kell. Legyen mondjuk 1V. (egyébként itt is lehet eltolni az értéket, de most ezt vegyük fix-re) Elkezd a cpu dolgozni. Mondjuk 10% terhelésen megy, ez fogyasztásban 10W legyen. A vrm minden gond nélkül teljesíti, tényleg 1V-ot is kap a cpu. Aztán felugrik mondjuk a terhelés 50%-ra. Ez mondjuk jelentsen 35W-ot. Ezt lehet, hogy a vrm-nek már hirtelen sok és a kért pillanatban az 1V-ból már csak 0.9V lesz. Ami esetünkben a gép lefagyásához vezethet. Legyen mondjuk 100%-os cpu terhelésnél 55W a fogyasztás. Ekkor az 1V már lehet, hogy csak 0.8V lenne, annak ellenére, hogy a cpu vid alapján továbbra is 1V-ot szeretne kapni és ezt küldi a vrm felé csak éppen 1 millió tranzisztor helyett már 10millió dolgozik ugyanazon sebességen.
    Itt jön a képbe a cpu-ba integrált IA AC Load Line. Kalkulálva a jellemző feszültségeséssel, azt fogja mondani a cpu, hogy vid alapján neki 1V kell, de tudja, hogy 35W-os fogyasztásnál már alapban nem fog annyit kapni, mint ami kell neki ezért eleve rátesz egy picit. Azt mondja 1.1V kell. Ekkor a vrm megpróbál 1.1V-ot előállítani, de közelítőleg mondjuk 0.1V esni fog rajta így csak 1V-ad vissza. De pont ez kell a cpu-nak csak ő már eleve többet mondott.
    55W esetén mondjuk már 0.2V esik majd szerinte és ezért ekkor eleve 1.2V-ot kér, hogy tényleg megkapjon majd 1V-ot.
    Nem ez volna a működési elv?

Kérdem én továbbra is... Miért baj az, ha én azt állítom be a cpu-nak, hogy mondjuk 55W fogyasztásnál 1V esetében ne 0.2V-al kérjen többet csak 0.1-el, mert nálam nem droppol akkorát a vrm?

Új hozzászólás Aktív témák