- Arrow Lake az asztalon: Core Ultra 9 285K
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Mobilis gaming monitorok a ViewSonic elképzelése szerint
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attici
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene, hátha más is belefutott hasonlóba.
Van egy GA-Z87X-OC alaplapom amihez vettem egy PCEM2-S PCI-Eadaptert, (mert pcieből rengeteg van rajta) és egy Samsung 970 EVO Plus-t.
Az első probléma az volt, hogy a BIOS nem látta az eszközt (mert Z87-es), de a Win10 és a Samsung Magician gyünyörűen kezelte mint háttértárat. A probléma az volt. hogy a BIOS-ban nincs nvme támogatás (az utolsó bios 2014-es belerakhatták volna). Mindegy, láttam mások is módosítják UEFItool-lal a BIOS-t, hát ez lett a megoldás.
Ezután már látja a BIOS az eszközt, de PATA SS-nek hívja (ASUS alaplaposoknál láttam hasonlót , de ott nem volt probléma a bootolással) és még mindig nem bootol róla. Próbáltam friss Win10-et telepíteni, nem engedte, és próbáltam klónozni a rendszert, de úgy sem indult.
A kérdés:
- BIOS beállítási probléma lehet? (már rengeteg beállítást kipróbáltam)
- Esetleg az adapter vagy az ssd nem kompatibilis egymással vagy az alaplappal vagy a biosszal?
- Végső megoldás cak a Clover lehet vagy van más megoldás is?
- Clover használatával van valakinek tapasztalata, tud benne segíteni?
Segítségeteket előre is köszönöm!"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
-
Attici
őstag
válasz Pyttawrx #42866 üzenetére
Az nvme támogatás már megvan (beleraktam a biosba )
Egy ilyen apróságért biztos nem fogok egy tökéletes deszkát kicserélni.
Rendszernek vettem, mert még ilyen gyors ssd-m nem volt (pedig ez már a 12.), így a két 500-as Samu maradna a gépbe, a 240-es kingstont pedig átraknám egy másikba.
Cloverrel miért nem fog működni?"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
-
Attici
őstag
válasz Frawly #42880 üzenetére
A Z97-es lapokban már volt nvme foglalat, de én 1 évvel előtte vettem még.
Most is moddolt bios van rajta, ezért látja a bios, de csak PATA SS-ként és nem enged bootolni róla. Ezért nem tudom, hogy az átalakító vagy az ssd a ludas a dologban.
Én is a Cloverre gondoltam végső megoldásként, csak még nem használtam, ezért érdeklődtem, hogy van-e valakinek valamilyen tapasztalata vele, mire kell figyelni.Igazából csak azért kezdtem el foglalkozni vele, mert építettem egy másik gépet egy sima evo-val és nagyon meglepődtem az 5 másodperces indulásán."Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
-
Attici
őstag
válasz Frawly #42889 üzenetére
Köszönet mindenkinek a rengeteg segítségért és támogatásért, de sikerült, működik az öreg, gagyi alaplapban is az NVMe SSD! Nem kell hozzá másik alaplap!
Azoknak akik hasonlóval próbálkoznakk egy kis segítség (később, ha lesz több időm, majd egy részletes leírást is fogok csinálni): Három megoldás létezik a problémára (én ennyit találtam), de mindenkinél más lehet a végső megoldás. Nálam az első győzött.
1. Meg kell találni az alaplaphoz azt a biost ami támogatja már az nvme-t ( a gyártó oldalán nem mindig van fent az összes, de meg lehet találni) + a megfelelő bios beállítások (ezt rontottam én el, ezért nem működött).
2. Ha végképp nincs bios, akkor csinálni kell egyet UEFITool-lal vagy AMI's MMTool-lal és beletenni az nvme drivert + a megfelelő bios beállítások.
3. Cloverrel, ami elméletileg minden gépen működik bios módosítás nélkül. Boot Disk Utility-vel kell késziteni egy indító pendrivot (esetleg a gépben lévő SSD/HDD-re lehet rakni egy külön boot partíciót ami 200MB (Én egy 512MB-os pendrive raktam, a fele sem telt meg! )).
Tehát itt a bios indítja a pendrive-ot (vagy akármit) amin a Clover (amire rátettük az nvme drivert) majd elindítja z SSD-t. Olyan mint egy bios utáni bios, de ennek a bootolási értékét levehetjük 0-ra, tehát nem igazán lesz lassabb.
Csak ennyi az egész!"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
-
Attici
őstag
válasz Pyttawrx #42935 üzenetére
Első tesztre a 860EVO sebességének a háromszorosát tudja (Samsung Magiciannel tesztelve), de még majd játszom vele, ha lesz időm. Egyenlőre a 970 még megy vissza a fiókba, lehet, hogy egy még régebbi gépen is letesztelem majd.
"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
-
Attici
őstag
válasz Doky586 #42939 üzenetére
Sebességnövekedés van, de még teszteltem alaposabban, mert nem volt időm rá. Most már egy másik projekten dolgozom egy raspberryvel.
Azért megy vissza a fiókba, hogy lehessen tovább dolgozni a gépen amíg lesz időm foglalkozni a windows belakásával. Egyébként, igen érdemes volt hackelni, mert így rájöttem, hogy meg lehet csinálni a huhogások ellenére is.
Miért adnám el? Nem kér enni!Egyébként te értesz egyáltalán valamihez, vagy csak hülyeségeket irogatsz a fórumba, hogy ne unatkozz?
"Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest