VIA QuadCore az AMD E-350 ellen

A VIA által készített, de a japán PC Watch oldalon publikált mérési eredmények alapján joggal gondolhatjuk úgy, hogy a pár napja bejelentett négymagos VIA processzor egy új reménysugár a gyártó számára, hiszen eljött az idő, amire a VIA mindig is gyúrt az elmúlt pár évben: amikor az alacsony fogyasztás és ehhez mérten jó teljesítmény mindennél többet ér.

A többi mérési eredmény a forrásoldalon megtekinthető! A többi mérési eredmény a forrásoldalon megtekinthető!
A többi mérési eredmény a forrásoldalon megtekinthető! (forrás: PC Watch) [+]

A teszteredményekből kivehető a VIA processzor előnye, bár arra kíváncsiak lennénk, hogy más alkalmazásokkal, illetve dedikált grafikus kártyával játékok alatt, valamint független tesztlaboroknál hogyan muzsikál az új platform, mert a megjelentett diáknak kicsit marketig szaga van, még ha igazak is. Noha nem hinnénk, hogy piaci jelenlétét tekintve amúgy sem túl erős gyártó kockára tenné maradék hírnevét olyan eredmények közlésével, aminek nincs semmi valóságalapja.

Persze messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen a VIA 1,2+ GHz-es egysége többet fogyaszt az 1,6 GHz-es AMD Brazos megoldásnál. Arra vonatkozóan vannak információk, hogy a QuadCore processzorokból érkeznek az alacsonyabb órajelen futó, és ezzel együtt alacsonyabb fogyasztású példányok (pl. 1 GHz, 18W), de a jövőre vonatkozóan a kérdés inkább az, hogy míg a VIA korábban a CPU-k növekvő teljesítményével nem tudott lépést tartani, akkor most képes lesz-e a fogyasztás csökkentése mellett még nagyobb teljesítményt elérni?

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • VIA

Előzmények

Hirdetés