Hirdetés

Vékonyságával dönt rekordot egy új LCD panel

Újabb tesztjeinkben olykor meglepetéssel tapasztaljuk, hogy a notebookok kijelzőpaneljének fogyasztása milyen kevéssé befolyásolja az akkumulátoros üzemidőt, különösen akkor, ha a rendszer többi komponensét is megdolgoztatjuk. A gyártók valóban mindent megtesznek azért, hogy a panel fogyasztását mérsékeljék, ugyanakkor amint az IDF kapcsán azt láthattuk, az irányban is történnek lépések, hogy a grafikus alrendszer egészének energiaigényét visszafogják. Bár mind többet hallani az OLED technológia terén történt előrelépésekről, ennek számítógépes monitorokban való széleskörű felhasználása még mindig a jövő zenéje, így a gyártók az időközben jól kiismert LCD technológiát igyekeznek mind jobban az igényekhez igazítani – persze nem csupán a fogyasztás tekintetében.

A Toshiba Matsushita Display tavaly októberben jelentette be, hogy kifejlesztett egy 11,1 hüvelykes LCD panelt, amelynek tömege mindössze 146 gramm, legnagyobb vastagsága pedig 2,75 mm volt. A kompakt építési módot több trükk tette lehetővé, melyek közül a legfontosabb az volt, hogy a vezérlőáramköröket közvetlenül a megjelenítő – különleges polírozási eljárással vékonyított – üvegszubsztrátumára ültették, illetve hidegkatód-fénycsöves háttérvilágítás helyett LED-eket alkalmaztak.

A gyártó most továbblépett, és nemcsak nagyobb méretű, hanem nagyobb fényerővel is szolgáló LCD panelt készített. Az új megjelenítő képátlója 12,1 hüvelyk, befoglaló méretei 270,5 x 180 x 4,5 mm, ám legkisebb vastagsága csupán 2,9 mm. Fényereje 300 cd/m2, felbontása 1280x800 pixel (16:10 oldalarány); 183 grammos tömege a fejlesztők közlése szerint 32 százalékkal kevesebb az elterjedt 12,1 colos panelekhez képest. Az előállítás nem igényel újfajta gyártósorokat, a hagyományos alacsony hőmérsékletű poliszilícium technológiával készíthető ez is, bár a 0,2 mm vastag szubsztrátum rekorder saját műfajában. A Toshiba Matsushita Display közlése szerint az új paneltípus tömegtermelése már megkezdődött.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés