Hirdetés

2007 második felében érkezik a SED kijelzőtechnológia

Az elmúlt héten Atsutoshi Nishida, a Toshiba elnök-vezérigazgatója ismertette vállalatának terveit a következő évekre. Az előadáson a vállalat számára kulcsfontosságú területek között említette a SED kijelzőtechnológiát is, amelynek piaci bevezetése azonban a jelek szerint némi késedelmet kénytelen elszenvedni.

Hirdetés

A SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) a katódsugárcsöves (CRT) monitorokhoz hasonlóan arra alapoz, hogy elektronok egy foszforeszkáló rétegbe csapódva fényt gerjesztenek, melyet vörös, zöld, illetve kék színszűrőn átbocsátva színes kép hozható létre. Alapvető különbség a két eljárás között, hogy a SED esetében nem egyetlen elektronágyú sugara pásztázza végig képernyőt, hanem minden szubpixelhez saját elektronforrás tartozik, aminek több előnye is van. A megoldás igen lapos kijelzők építését teszi lehetővé, ráadásul a mátrix rendszer nem korlátozza a képfelület nagyságát, illetve felbontását. A SED mentesül a CRT-k villódzásától is, hiszen a pixeleket nem sorban egymás után világítják ki, hanem mindegyik akkor fénylik fel, amikor éppen szükséges. A monitor mindemellett kontrasztos, színhelyes képet tud biztosítani, reakcióideje kicsi, és fogyasztását tekintve is versenyképes valamennyi jelenleg elterjedt kijelzőtechnológiával. Ehhez járul, hogy az újfajta megjelenítők készítése nem igényli különleges gyártási eljárások kidolgozását.


A SED kijelzők fejlesztésére és gyártására a Toshiba és a Canon 2004-ben SED néven egy vegyesvállalatot alapított, és a tömeggyártás kezdetét akkor 2007 januárjára tűzték ki. A tavaly őszi IFA kiállítás alkalmával, amikor már működő prototípusokat tettek közszemlére, felmerült annak lehetősége is, hogy már 2006-ban megjelenjenek az első SED tévék, természetesen – annál is inkább, mivel kis darabszámban gyártandó készülékekről lett volna szó – csúcskategóriás és drága modellek formájában.

Erről az „előszériáról” most nem esett szó; a partnerek jelenleg a gyártósorok előkészítésével vannak elfoglalva, melyek beindulását 2007 júliusára ígérik. A hiratsukai üzemben ekkor kezdik meg a panelek gyártását – elsőként az 55 hüvelyk (140 cm) képátlójú méretkategóriában. A SED tévék így a Toshiba 2007-es üzleti évének utolsó negyedében jelenhetnek meg a piacon, a választék bővülése, a tömegtermelés felfuttatása azonban csak 2008-ra várható, amikor a himeji-i üzem új gyártósorai is munkába állnak.

A gyártópartnerek a 2008-as pekingi olimpia idejére már nagy tételben szállítanák a SED tévéket, és várakozásaik szerint a nagy képernyős (40 hüvelyk feletti képátlójú) tévék piacát 2010-re már ez a technológia fogja uralni. A befektetések volumenéről Nishida nem kívánt nyilatkozni, de amint egy kérdésre válaszolva elmondta, „a SED egy olyan innovatív kijelző, amiből csak egy akad egy fél évszázadban”, ezért mindent meg fognak tenni, hogy elérjék céljaikat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés