Van esély az AGP-s GeForce 7600 megjelenésére

Komoly esély van rá, hogy egyes tajvani gyártók belátható időn belül piacra dobják az NVIDIA múlt héten bejelentett középkategóriás GeForce 7600 GT videovezérlőjének AGP grafikus interfésszel ellátott változatát – legalábbis ezt állítja konkrétan meg nem nevezett gyártói forrásokra hivatkozva az angol The Inquirer informatikai bulvárlap. Bár az elavult csatolószabványnak a technológiát létrehozó Intel számítása szerint már réges-régen ki kellett volna halnia, egyes becslések és felmérések szerint az otthoni és irodai számítógépek körülbelül 65-70 százalékában máig valamilyen AGP-s grafikus rendszer működik.

Bár az NVIDIA múlt heti bejelentésében szó sem volt az AGP-s GeForce 7600 változatról, egyáltalán nem kizárt, hogy a február elején debütált GeForce 7800 GS mintájára hamarosan elkészülhet egy olyan modell, mely a már jól ismert BR02 PCI Express – AGP híd segítségével a régebbi alaplapokkal ellátott rendszerekbe is beilleszthető. Az említett BR02 áramkör éppen a GeForce 7600 GT elődjének számító GeForce 6600 széria AGP-s változatain debütált először – ez utóbbit máig a valaha gyártott legsikeresebb, legkeresettebb grafikus vezérlők között tartják számon.

A GeForce 7600 AGP-s változata a hírek szerint a GeForce 7800 GS analógiájára GeForce 7600 GS típusjelzéssel láthatja majd meg a napvilágot, a kártyákon lévő GPU a BR02 korlátainak megfelelően maximum 500 MHz-en ketyeg majd, a memória pedig gyártótól függően 500/1000, vagy akár 650/1300 MHz-es órajelen járhat. Az AGP-éra talán utolsó sikergyanús videokártyájáról ennél konkrétabb információ egyelőre nem áll rendelkezésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés