Újabb hírmorzsák a kétmagos Opteronokról

Amint arról beszámoltunk, az AMD elkészült két processzormagot integráló 64 bites lapkáinak terveivel. A dual core Opteron chipek 2005 közepén, míg asztali társaik a jövő év második félévében jelenhetnek meg. Fred Weber, a nyolcadik generációs AMD-architektúra atyja a bejelentés kapcsán az InfoWorldnek elmondta, hogy az új kétmagos processzorok – az integrált memóriavezérlőnek és a HyperTransport linkeknek köszönhetően – hasonló teljesítményre lesznek majd képesek, mint egy kétprocesszoros konfiguráció.


A dual core Opteron magja

Weber egyben elárulta, hogy a két processzormag egy memóriavezérlőn osztozik majd, ám ez – a várakozásaik szerint – nem fogja vissza a rendszer teljesítményét. "Mindig kész zsonglőrmutatvány a nagyobb teljesítmény és a nagyobb sávszélesség kiegyensúlyozása. Most, mivel bőséges memória- és I/O-sávszélesség áll a rendelkezésünkre, a számítási teljesítményt növeljük" – fogalmazott.

A megosztott memóriavezérlőnek köszönhetően a kétmagos AMD64 processzorok a jelenleg is használatos Socket 940-es foglalatokba illeszkednek majd, így a specifikációknak megfelelő alaplapokban egy BIOS-frissítést követően használhatóak lesznek.

A kétmagos Opteronokból három eltérő fogyasztási mutatóval rendelkező változat lesz elérhető, akárcsak a már meglévő modellekből – tette hozzá Weber. A vállalat kínálatában jelenleg szereplő Opteron processzorok maximum 30, 55, illetve 89 wattot fogyasztanak.

Előzmények

Hirdetés