Új profi rajztábla a Wacom kínálatában

A Wacom bemutatta Cintiq termékcsaládjának legújabb tagját, amely lehetővé teszi profi grafikai és tervezőszoftverek használóinak, hogy közvetlenül a képernyőre rajzoljanak. A Cintiq 21UX egy 21,3 hüvelyk képátlójú kijelzőt tartalmaz, amelynek teljes felülete beviteli mezőként is szolgál. Az eszközt ellátják az Intuos3 sorozatnál tavaly megismert kezelőszervekkel is, úgy mint az ExpressKeys programozható gyorsbillentyűkkel és az érintésérzékeny Touch Strips sávokkal, amelyek nemcsak görgetésre, hanem például zoomolásra is alkalmasak. A nagyobb Wacom rajztábláknál megszokott módon az új Cintiq kialakítása is szimmetrikus, vagyis bal- és jobbkezesek számára egyaránt kényelmesen használható.

A Cintiq 21UX TFT-megjelenítője UXGA (1600x1200 pixel) felbontású, fényereje 250 cd/m2, kontrasztaránya 400:1. Noha itt a betekintési szögek talán nem játszanak akkora szerepet, mint például videózásra használt monitorok esetén, a panelnek 170°/170° értékeivel e tekintetben sem kell szégyenkeznie – 50 ms-os válaszideje pedig aligha zavaró az adott területen. Az akkurátus színvisszaadás érdekében a kijelző támogatja az ICC-profilokat, bevonata pedig a zavaró tükröződéseket hivatott megelőzni.

A felhasználó igényeihez igazodva az eszköz dőlésszöge tág határok között állítható, és fektetett állapotban is elforgatható, s hogy a kábelek se zavarják a munkát, az USB-, a video- és a tápkábel csak közvetlenül a csatlakozók előtt ágazik szét. A mellékelt adapterrel a rajztábla mind VGA, mind DVI jelkimenettel rendelkező videokártyákra ráköthető, bár a jobb képminőség érdekében a gyártó természetesen a digitális csatlakozót ajánlja.

Rajzeszközként a Grip Pen jár a Cintiq mellé, amely elem és kábel nélkül működik, kényelmes fogásról pedig párnázott nyél gondoskodik. A rajztábla 5080 vonal/hüvelykes felbontást kínál, és 1024 nyomásfokozatot tud megkülönböztetni. Mivel a felület teljes mértékben kompatibilis az Intuos3 eszközökével, a többféle rajzeszköz imitálására képes (külön megvásárolható) AirBrush alkalmazására is mód van – mindkét típusnál a legfeljebb 60 fokos dőlésszög növeli tovább a grafikus szabadságát. A Grip Pen három darab standard hegyén kívül két további található az alapcsomagban: a Stroke Pen heggyel finomabb vonalak húzhatók, a Felt Pen pedig inkább a hagyományos filctollakra emlékeztető érzetet kelt.

A február végén nettó 2499 eurós ajánlott kiskereskedelmi áron piacra kerülő termékhez a Corel Painter Essentials 2 szoftvert mellékelik, a Corel Painter kifejezetten a Wacom rajztábláihoz igazított változatát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Wacom

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés