Hirdetés

Továbbfejlődik az elektronikus papír

Az elektronikus papír elnevezés alatt valójában több technológiát értünk, de tény, hogy a fogyasztói piacon elérhető termékek túlnyomórészt az E Ink e-papír megoldására épülnek, gondoljunk csak az iRex, a Sony vagy éppen az Amazon.com elektronikus könyvére, a Motorola F3 mobiltelefonra és még sok más kisebb-nagyobb eszközre. Az e-papír persze sok tekintetben nem éri utol az LCD kijelzőket, azonban mellette szól kis helyigénye, de főleg energiatakarékossága, hiszen csak a képváltásokhoz igényel áramot.

Az E Ink tovább szeretné bővíteni termékének felhasználási területeit; remélhetőleg egyre több és egyre kedvezőbb árú e-könyv jelenhet meg a piacon, emellett például notebookok és más hordozható eszközök másodlagos kijelzőjeként képzelik el az e-papírt, nem említve a beágyazott alkalmazások egész sorát. Az implementáció megkönnyítése érdekében a gyártó több más vállalattal működik együtt, van olyan, amelyik színes megjelenítést lehetővé tevő színszűrőt, van, amelyik vezérlőáramköröket kínál, így az E Ink komplett referenciacsomagokat tud kínálni partnereinek, akik aztán a szükséges módosításokkal építik be azokat termékeikbe.

E Ink AM300 referenciaszett

Az E Ink technológiáját most a Seiko Epson Corporation új kontrollere teheti még vonzóbbá. Az S1D13521B jelű integrált áramkör a korábbiaknál nagyobb teljesítményű, így egyszerre 16 taszkot tud kezelni, emellett hozzájárul ahhoz, hogy a kijelző ne csak megjelenítésre szolgáljon, hanem kétirányú felhasználói felületté váljon többféle beviteli lehetőséggel. A képfelületet több régióra osztva például egy szöveg mellett legördülő menük, kurzorvezérlők, virtuális billentyűzet helyezhető el, digitális tollal párosítva pedig jegyzetelésre nyílik lehetőség. A számítógépekről már jól ismert grafikus kezelőelemek megkönnyítik a felhasználók dolgát, másrészt a fejlettebb kontroller zökkenőmentessé teszi a grafikus interfész futását, egyszerűbb animálásra is módot ad, illetve több szürkeárnyalat ábrázolását teszi lehetővé. Az IC májustól lesz elérhető, nagy tételben pedig augusztusban jelenik meg a piacon. Az E Ink júniustól bocsátja a fejlesztők rendelkezésére az új kontrollert tartalmazó, AM300 jelű prototípusszettet, melyre 5–9,7 hüvelyk képátlójú megjelenítők alapozhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés