Megkezdődött a hajlékony kijelzős Readius sorozatgyártása

Hirdetés

A Polymer Vision a múlt héten jelentette be, hogy megkezdődött hajlékony e-papírt tartalmazó eszközeinek sorozatgyártása. A Philipsből kiszervezett vállalkozás a szükséges technológiát Eindhovenből költöztette egy korábban csak bérelt, nemrég azonban a szükséges kapacitások biztosítása érdekében meg is vásárolt southhamptoni üzembe.

A Readius első ízben 2005-ben mutatkozott be a nyilvánosság előtt. Az akkori prototípusban még felcsavarható e-papíron jelentek meg a szövegek, képek, ezt a végleges készülékben egy mechanikusan stabilabb megoldással váltották fel: a kijelzőt a burkolat külső elemeivel együtt lehet kihajtogatni. Az eszköz összecsukva mindössze 100 x 56 x 21 mm méretű, szétnyitva azonban egy 5 hüvelyk képátlójú megjelenítő tűnik elő. A felhasznált e-papír paraméterei nem változtak, azaz QVGA felbontást, 16 szürkeárnyalatot és 10:1 kontrasztarányt biztosít. Fényt nem bocsát ki, ezért olyan körülmények között használható, mint az igazi papír, és csak a fél-egy másodperc alatt lezajló képváltásokhoz igényel elektromos energiát.

A Readiusszal olvashatók e-könyvek, PDF-ek, RSS feedek, e-mailek és más szövegfájlok, emellett kezel podcastokat, lejátszik hangoskönyveket, zenét, és személyes adatainkat (címtár, határidőnapló, feljegyzések stb.) is tárolhatjuk benne. Beépített hangszóróján kívül távvezérlős fülhallgatót is adnak hozzá, kezelését LED-ekkel kiegészített, érintésérzékeny felület teszi lehetővé. Az eszköz bármelyik kézben tartható, ugyanis fejreállítva az új pozícióhoz igazodnak a kezelőszervek és a képtartalom.

Az adatok nemcsak USB kapun keresztül landolhatnak a legalább 4 GB-os memóriában; a Readius 3G/UMTS interfészt tartalmaz és ismeri a DVB-H adatközvetítésre használt IP Datacasting protokollcsaládját. A mobilkommunikáció lehetősége magyarázza, hogy a Polymer Vision elsőként egy mobilszolgáltatóval együttműködve teszi elérhetővé a Readiust; a Telecom Italia Librofonino néven fogja árulni, de más operátorokkal is folynak tárgyalások.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés