Toshiba blog: utazás a gyártó Satellite C sorozatú notebookokjainak világába

Mint minden gyártó, a Toshiba is szeretne magáénak tudni egy szép nagy szeletet a belépő szintű notebookok piacából. A törekvés érthető, hiszen nincs mindenkinek szüksége, és sokaknak nem is telik sok százezer forintos gépre, így ők az alsóbb szegmensből tudnak válogatni, mely igencsak bőséges, ami a választékot illeti.


[+]

Igaz ez a japán gyártó belépő szintű Satellite C sorozatára is, melyből idehaza a 15,6"-es, fekete vagy fehér színű, ennek megfelelően C50 és C55 jelzéssel ellátott gépekből lehet válogatni meglehetősen széles választékban. A családban ugyanis Intel Celeron, Pentium és Core i3, i5, valamint AMD E1 APU-val szerelt gépeket lehet találni, előbbiek opcionális NVIDIA GeForce GTX 710M és 740M VGA-val kiegészítve.


[+]

Természetesen számos további opció van például a memória méretére (4, 6 vagy 8 GB) és a tárkapacitása (500, 750 GB vagy 1 TB HDD) vonatkozóan is, sőt igény szerint Windows 8.1 operációs rendszerrel és anélkül is megvásárolhatjuk a konfigurációkat, ezzel még inkább pénztárca vastagságra szabva az igényeket. Forintosítva ez azt jelenti, hogy nagyjából 90 000 forinttól 195 000 forintig lehet válogatni (2 év garanciával), tehát felül már a középkategóriába is belekóstol a sorozat az Intel Core i5 processzorok révén.

 


[+]

A Satellite C50/55 modellek ettől persze még a hagyományos, mindennapi általános használatra szánt notebookok szintjét képviselik, amit az egyéb műszaki paraméterek is igazolnak, mint például a teljesen átlagos minőségű műanyag ház, a felszereltségtől függően minimum 2,3 kilogrammos tömeg és a 30,8-33,35 milliméteres vastagság (ami viszont jót tesz a hűtésnek), vagy éppen a 4-5 órás üzemidőre képes 48 Wh-s akkumulátor.


[+]

A felszereltség terén is csak a legszükségesebbeket kapjuk, ennek megfelelően egységesen egy 1366x768 pixeles, fényes felületű TN+film kijelző van mindegyik modellben, érintős opció nélkül. Van viszont USB 3.0-s port, HD webkamera, HDMI kimenet, kártyaolvasó, optikai meghajtó. A Wi-Fi vezérlő IEEE 802.11n szabványú, míg a Bluetooth 4.0-s verzióval operál, Ethernetnél viszont be kell érnünk a 10/100-as tempóval. SSD opció gyárilag nyilvánvalóan nincs, de a HDD cseréje egyszerű, és akár a memória bővítése is kivitelezhető házilag, egy kis ügyességgel ezekért nem kell a szervizben sem fizetnünk.


[+]

Összességében tehát a Toshiba a költséghatékonyságot tartotta szem előtt minden téren, de az óriási választék miatt nincs könnyű dolga, ahogyan a konkurenseinek sem ebben a kategóriában.

Előzmények