Európa erősít a szuperszámítógépek élmezőnyében

A friss top500-as lista legjobb tíz helyén belül csak a EuroHPC projektjei szolgáltak újdonsággal.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, amely az év közepén kiadott listához viszonyítva alig változott. A dobogót továbbra is a Frontier, a Supercomputer Fugaku és a LUMI foglalja el, méghozzá ebben a sorrendben, ugyanakkor az utóbbi gép bővült, mivel további HPE Cray EX235a platformokat kapott a megszokott Trento kódnevű AMD EPYC processzorokkal, illetve Infinity Fabric 3.0-val kapcsolódó AMD Instinct MI250X gyorsítókkal. Ezekkel a maximális elméleti teljesítménye elérte a 428,7 PFLOPS-ot, amiből 309,1 PFLOPS-ot teljesít is a Linpack tesztben, mindössze 6,016 megawattos fogyasztással.

A negyedik helyre belopta magát a Leonardo nevű nagyvas, amelyet Olaszországban építettek meg a EuroHPC projekt részeként. A fejlesztés alapjaiban Atos dizájnra alapoz, konkrétabban BullSequana XH2000 platformra, amely 32-magos Intel Xeon Platinum 8358 processzorokat alkalmaz, ezeket pedig SXM4-es formátumú NVIDIA A100-as gyorsítók egészítik ki, host CPU-nként négy darab. A teljes rendszer a Linpack tesztben 174,7 PFLOPS-ra képes az elméleti 255,75 PFLOPS-ból, miközben nagyjából 5,61 megawattot igényel.

Az új rendszer minden korábbi nevezőt egy pozícióval hátrébb lökött, de ezek sorrendje nem változott, így az ötödik helytől kezdődően a Summit, a Sierra, a Sunway TaihuLight, a Perlmutter, a Selene és a Tianhe-2A nevű konstrukciók töltik ki a legjobb tízet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés