Váratlan trónfosztás volt a zöld szuperszámítógépek között

A HPE Cray EX235a továbbra is rendkívül erős, de pont az első helyről csúszott le.

A green500.org frissítette a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeinek listáját, ami szokás szerint hoz pár meglepetést, mivel általánosan jellemző szokott lenni, hogy a leggyorsabb nagyvasak nem igazán számítanak hatékonynak. Emiatt nem túl gyakori, hogy a gyorsabb szuperszámítógép bekerüljenek a legzöldebb tíz közé, legalábbis a korábbi években nem volt az.

Hirdetés

Ettől függetlenül az év végén is nagyot megy a HPE Cray EX235a-s konfigurációja, ami Instinct MI250X gyorsítókkal kiegészített, Trento kódnevű EPYC platformot alkalmaz, ezzel pedig a Green500 listájának első tíz helyéből hatot elvittek, viszont az első helyről lecsúszott a Frontier TDS, noha a második pozíciót így is behúzta. Ezt követően a harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik helyre rendre az Adastra, a Setonix, a Dardel, a Frontier, illetve a LUMI futott be. Az év közepe óta a korábban megépített HPE Cray EX235a-s gépek sorrendje azért borult fel, mert némelyik rendszert bővítették vagy átkonfigurálták, és emiatt változtak az eredmények. Ez a szereplés így is nagyon erősnek számít, ugyanis az említett nagyvasak közül mindegyik benne van a top500-as listán a legjobb hetvenben, többségük a legjobb húszban is.

Az első hely immáron a Henri nevű szuperszámítógépé, ami Lenovo ThinkSystem SR670 V2 platformot használ 32-magos Intel Xeon Platinum 8362-es processzorokkal, illetve NVIDIA H100-as gyorsítókkal. A teljes rendszer 2,04 PFLOPS-os elméleti tempóra képes, és az ehhez társuló 31 kW-os fogyasztása miatt 65,091 GFLOPS/W-os a hatékonysága, ami pont elég, hogy letaszítsa a trónról a 62,684 GFLOPS/W-os értékkel bíró Frontier TDS-t. Az adatokhoz viszont hozzátartozik, hogy a Henri a nyers tempót tekintve nem valami gyors, csak a top500-as lista 405. helyét szerezte meg, de pont ez válik előnyére a green500 listán belül.

A további három pozíciót, vagyis a nyolcadik, kilencedik és tizedik helyet sorban az ATOS THX.A.B, az MN-3 és a Champollion húzta be. Ezek egyébként a top500 listáján belül nem férnek be a legjobb százötvenbe, az utóbbi kettő a legjobb háromszázba sem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés