Két felskálázó mód is készült a Starfieldhez

Az egyik ráadásul független a ReShade-től, továbbá gyári élesítőt kínál.

A Starfield prémium kiadása már játszható a felhasználók számára, és a nem szokványos FidelityFX Super Resolution 2 implementáció ellenére gyorsan érkezett két felskálázó mód is a NexusMods nevű oldalra, amelyek elérhetővé teszik az XeSS vagy a DLSS használatát. Bár a külsőleg alkalmazott módszerekre egyik gyártó, illetve az adott játék fejlesztőstúdiója sem vállal garanciát, alapvetően nem akadályozzák meg, így a kalandorok próbálkozhatnak nem tesztelt lehetőségekkel is.

A Starfield Upscaler az UpscalerBasePlugin segítségével építi be az Intel és az NVIDIA felskálázását, viszont a ReShade-től függ, mivel utóbbival oldja meg a paraméterezést, illetve ezen keresztül van implementálva az AMD CAS (Contrast Adaptive Sharpening) nevű élesítője. Utóbbi nem éppen szerencsés választás felskálázáshoz, mert az AMD már számtalanszor kifejtette, hogy ezt egyáltalán nem ilyen jellegű munkafolyamatra tervezték, így hajlamos a képkockát esetenként rosszul kezelni, ha a számolt felbontás kisebb, mint a natívan megjelenített, de jobb megoldás híján be kell érni ezzel. Alternatív lehetőség az élesítés teljes mellőzése, utóbbi már ízlés dolga.

A Starfield FSR2 Bridge már a csomagban szállított Ultimate ASI Loader injektorral működik, aminek hatalmas előnye, hogy nincs függősége ReShade-től. Ez a megoldás nem szállít különálló élesítőt, de mivel az XeSS-ben ilyen eleve van, így megengedi annak a használatát, vagyis ezzel a módszerrel egy felskálázásra tervezett, alapvetően gyári megoldáshoz jutnak a felhasználók. A DLSS-re ez nem igaz, mivel ezzel az NVIDIA már nem kínál alapértelmezett élesítőeffektet.

Mindkét mód esetében a játékba implementált felbontásskálázót kell használni. Ugyanakkor az Intel és az NVIDIA kiemelten ajánlja a gyári paraméterezéshez való igazodást, így leírjuk, hogy az 50%-os beállítás megfelel a Performance, az 59%-os a Balanced, a 67%-os pedig a Quality módoknak. A Starfield Upscaler esetében külön menüben lehet választani a kívánt felskálázót és élesítésparaméterezést, míg a Starfield FSR2 Bridge működéséhez az FSR2-t kell aktiválni, és ezt automatikusan cseréli a kiválasztott alternatív felskálázóra. Mellette állítható a játékbeli csúszkán az élesítés is, de ennek csak az XeSS mellett van bármi hatása.

Bár nem teszteltük nagyon részletesen, de kipróbáltuk mindkét megoldást, és úgy tűnik, hogy megfelelően bekapcsolnak, azon túl pedig végzik a dolgukat. Az alapértelmezetten beépített FidelityFX Super Resolution 2 legjobb alternatívájának a Starfield FSR2 Bridge-féle XeSS opció tűnik, mivel gyárilag rászabott élesítőt alkalmaz, ha viszont valaki eleve nem szeret élesítéssel játszani, akkor lényegében bármelyik megoldás megteszi.

Előzmények

Hirdetés