Nem lesz Blu-ray meghajtó az Xboxhoz - egyelőre?

A Microsoft február végén jelentette be, hogy miután a formátumháború a Blu-ray javára dőlt el, leállítja az Xbox 360 konzolhoz csatlakoztatható HD DVD meghajtók gyártását. A hír nyomában szinte azonnal megindultak a találgatások, vajon kínál-e a jövőben a Microsoft újabb, ezúttal már a Blu-rayt támogató olvasót a játékkonzolhoz, és ha igen, mikor fog megtörténni a bevezetés. Olaj volt a tűzre a Financial Times egyik cikke, melyben Stan Glasgow, az amerikai Sony Electronics elnöke és operatív igazgatója azt nyilatkozta, folyik az egyeztetés a két cég között a BD-meghajtók ügyében. Hozzátette azt is, hogy egy ilyen optikai egységet a legdrágább Xbox 360-ba akár be is építhetnek, míg a többihez opcionális külső perifériaként állna rendelkezésre. Ezzel ugyan a PlayStation 3 elveszítené egyik fontos előnyét, nevezetesen a kék lézeres lemezek natív támogatását, ám kétségtelen, hogy a Sony elektronikai részlege komoly bevételhez juthatna a meghajtók értékesítéséből.

Hirdetés

A Mix 08 konferencián nemrég Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója is utalt a Blu-ray támogatására, bár mondatait később ki-ki saját szájíze szerint értelmezte. Ballmer elmondta, hogy már eddig is foglalkoztak a formátummal, például a BD-meghajtók windowsos illesztőprogramjai kapcsán. Azután „a Toshiba lépett, mi is léptünk, és támogatni fogjuk a Blu-rayt minden olyan tekintetben, aminek értelmét látjuk” – tette hozzá.

Hardver helyett letölthető videók?

Miközben a fenti kijelentések nyomán sokan már készpénznek vették, hogy nem kell sokat várni az xboxos BD-meghajtóra, befutott a Microsoft hivatalos cáfolata is. Aaron Greenberg, az Xbox 360 termékmenedzsere a Reutersnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy jelenleg sem a Sonyval, sem a Blu-ray Szövetséggel nem folytatnak tárgyalásokat arról, hogy alkalmaznák a technológiát a játékkonzolban, és Ballmer kijelentései kizárólag a Windowsra vonatkoztak. A HD DVD meghajtók gyártásának leállítása után keletkező űrt inkább az Xbox Live online szolgáltatás erősítése révén próbálják meg kitölteni, mely filmek – köztük nagy felbontású videók – letöltésére is módot ad.

Glasgow viszont már korábban kifejtette, hogy álláspontja szerint a nagy felbontású videók online terjesztése nem fogja elmosni a hagyományos értékesítést, mivel sokan a rendelkezésre álló sávszélesség miatt vagy egyszerűen csak azért, hogy a megvásárolt filmet egy korongon fizikailag is birtokolják, inkább a Blu-ray lemezek beszerzését fogják preferálni a jövőben is. A Microsoft szerint azonban az egész kérdés másodlagos jelentőségű, mert az emberek a konzolt továbbra is főként játékhoz vásárolják, ezért inkább a játékfejlesztésre, a játékok kínálatának bővítésére kell koncentrálniuk.

Normalizálódó Xbox-szállítások

Greenberg kitért arra is, hogy az évkezdő hónapokban a PlayStation 3 értékesítése folyamatosan megelőzte az Xbox 360-ét az amerikai piacon. Ez a korábban már hírül adott készletezési nehézségeknek tulajdonítható, mivel a Microsoft nem számított az amúgy is élénk ünnepi szezon után ilyen nagy keresletre, és emiatt nem tudott elegendő gépet szállítani partnereinek. A menedzser szerint a helyzet kezd rendeződni, áprilisra pedig már kifejezetten jól fel fogják tölteni a készleteket, így ki tudják elégíteni az igényeket. Erre szükség is lesz, mivel április 29-én debütál – egy időben Xbox 360 és PS3 platformon – a Grand Theft Auto 4, amely a várakozások szerint az idei év egyik húzócíme lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés