A Sony Extra Bass fejhallgatók a pincéből hozzák fel a mélyhangokat

A Sony bemutatta XB szériás fülhallgatóit, a rövidítés az Extra Bass szavakból adódik, vagyis elsősorban az erőteljes basszusra koncentrálnak az új fülesek, de természetesen a tiszta hangzást és a kényelmet sem hagyták háttérbe szorulni. Az MDR-XB400, MDR-XB600 és MDR-XB800 külsőre nagyon hasonlóan néznek ki, azonban belsejük jelentős különbségeket rejt, a két véglet közötti 90 dolláros árrés nem véletlen, ráadásul így még nagyobb piacot képesek lefedni a három modellel.

A trió legkisebb tagja, az XB400 ezüst-zöld és sötétkék-fekete színpárokban lesz elérhető, ezek után nem meglepő, hogy elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg. Felépítése elég kompakt és tömege is csak 150 gramm, így utcai használatra is alkalmas. Zárt felépítésű hangszóróiban 30 mm átmérőjű neodímium meghajtók lapulnak, amelyek a specifikáció szerint már az 5 Hz-es tartományban is képesek hangokat megszólaltatni, az átvitel a másik végen 22 000 Hz-ben tetőzik. A 24 ohmos fejhallgató fülpárnái méretükből adódóan a fülön támaszkodnak, azonban a gyártó állítása szerint így is kényelmesen és jól illeszkednek majd, hosszabb idő után sem kell a nyomásból adódó fájdalommal számolni. A forráshoz 1,2 méter hosszú, lapos keresztmetszetű kábellel csatlakozik. Az MDR-XB400 vételára 59 dollár lesz.


[+]

Az XB600 már egy kategóriával feljebb helyezkedik el, erről tanúskodik 220 grammos tömege és arányosan nagyobb kialakítása. Jelen esetben már 40 mm-es hangszórók teljesítenek szolgálatot a zajkeltőben, így a frekvenciatartomány mindkét vége valamelyest bővült (4 Hz – 24 000 Hz). 40 ohmos impedanciája még mindig könnyen meghajthatóvá teszi, így mobil eszközökkel is gond nélkül párosítható. A fekete-barna színösszeállítás az aranyszínű betétekkel a kistestvéréhez hasonló formavilág ellenére lényegesen komolyabb külsőt kölcsönöz az XB600 számára. A fejpánt két végén ezúttal csuklókkal kapcsolódnak a hangszórók, így szállítás közben egészen kompakt méretűre összehajtogatható.


[+]

Bár ránézésre úgy tűnik, hogy az itt alkalmazott fülpárnák is konkrétan a fülön támaszkodnak, azonban a megnövelt méretnek köszönhetően itt már a fület körbeölelő szivacsot kapunk, amely a Sony szerint nem csak kényelme, de a külső zajok szigetelésében is hatásosak. A középső modellért 99 dollárt kérnek.

A sorozat csúcsát a XB800 jelenti, amely képességeiben az XB600 továbbfejlesztett változatának tekinthető, a fő különbség az alkalmazott meghajtókban keresendő, amelyek 50 mm-re nőttek, így elvileg 3 és 28 000 Hz között képes hangokat megszólaltatni, impedanciája viszont csak 24 ohm. A 290 grammos fülhallgató kábelén is észrevehető némi fejlődés: maga a vezeték anyagát tekintve OFC (oxygen-free copper), és csak az egyik oldalon csatlakozik a füleshez, amely bizonyos esetekben sokkal praktikusabb és kényelmesebb, mint a duplazsinóros betáplálás. Az MDR-XB800 149 dolláros árcédulával érkezik, a széria többi tagjával egyetemben szállítása október vége felé várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Hirdetés