Kína saját chipgyártóját is elszakítja a kínai cégektől az USA

Az SMIC-nek mostantól külön engedélyt kell kérnie az Egyesült Államoktól, ha szankcionált partnernek chipet szeretnének gyártani.

Az Egyesült Államok újabb komoly csapást mért Kínára, ugyanis mostantól a Trump adminisztráció a keleti ország legnagyobb chipgyártóját, az SMIC-t is szankcionálja. A korlátozás gyakorlatilag ugyanolyan alapokra épül, mint a TSMC-vel kapcsolatos tavaszi intézkedéscsomag, vagyis ha az adott gyártástechnológia használata során USA-ból származó berendezést és technológiákat vesz igénybe az SMIC, akkor az USA által szankcionált cégek kiszolgálásához külön licenc igénylésére van szükségük.

A cél itt az lehet, hogy a Huawei ne tudjon hova menni, ugyanis a kínai vállalat a TSMC-től való elszakadás után az SMIC-hez adott le igen sok rendelést. Ilyen formában viszont a kínai bérgyártó sem tudja kiszolgálni a céget, hiszen ahhoz előbb engedélyt kell kérniük az Egyesült Államoktól. Ez a helyzet a Huawei-t teljesen kilátástalan helyzetbe sodorja, és nem mellesleg az SMIC sem jön ki belőle jól, hiszen komoly megrendelőt veszít.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem közölte az SMIC-vel kapcsolatos korlátozásra vonatkozó indokait, de a Reuters szerint egy aktuális, illetve két volt amerikai tisztviselő a bérgyártó és a kínai hadsereg kapcsolatát jelölte meg, ugyanakkor az SMIC ezt tagadja.

A kínai bérgyártó már jelezte, hogy beadták az USA-nak az egyes partnereikkel kapcsolatos licenckérelmeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SMIC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés