Ringbe száll a Bergger is a filmpiacon

Új, 35 mm-es és 120-as formátumú Pancro400 fekete-fehér filmmel jelentkezett a francia filmgyártó.

Úgy tűnik, a felhasználók után a gyártók is rájöttek, hogy jó dolog az analóg fotózás és a film, persze nekik üzleti szempontból. A Kodachrome ugyan nem, de az Ektachrome visszatér a Kodaknál, míg az olasz FILM Ferrania a P30-as pánkromatikus filmjét jelentette be nemrég, most újabb, ezúttal egy francia versenyző is ringbe száll. A most bemutatott Pancro400 film, ahogy a nevéből is látható, szintén pánkromatikus, tehát a fény teljes látható tartományát rögzíti, a végeredmény pedig fekete-fehér. A ISO 400 érzékenységgel rendelkező újdonság kétféle emulziót (ezüst-bromid és ezüst-jodid) is használ eltérő szemcsemérettel, amivel széles expozíciós tartományt kínál.


[+]

A Berggert eredetileg több, mint 100 éve alapították, és mára az egyetlen megmaradt francia filmgyártó lett, mely az előhíváshoz elengedhetetlen fotópapírok és vegyi anyagok mellett filmekkel is foglalkozik. A Pancro400, a két éve bejelentett 4x5, 5x7 és 8x10 nagyformátumok mellett már 36 képkockát biztosító 35 mm-es és 120-as tekercsként is piacra kerül majd, Európában már február közepétől, míg Észak-Amerikában és Ázsiában március elejétől. Mintaképek a gyártó honlapján láthatóak, az adatlapja pedig itt érhető el.

A 35 mm-es Bergger filmek evolúciója.
A 35 mm-es Bergger filmek evolúciója. [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Kodak

Azóta történt

  • A film nem halott, mi több él és virul

    Egyre inkább hangsúlyossáválik az analóg vonal a fotózásban, így indokolt lehet a film és kémiai anyagok gyártásával foglalkozó üzem bővítése.

  • Hamvaiból támad fel a Holga

    Az olcsó, közép formátumú vázat sosem a minőségéért kedvelték a használói, illetve ha úgy vesszük, akkor mégis.

Előzmények

Hirdetés