Processzorgyilkos BIOS-t adott ki a Gigabyte

Az Aorus AX370 Gaming K7 alaplap nem biztonságos a korábban megjelent F5-ös frissítéssel.

A Gigabyte beleszaladt egy komolyabb problémába az elmúlt héten, ugyanis az Aorus AX370 Gaming K7 alaplaphoz kiadtak egy F5 jelzésű BIOS-t, amelyet sokan be is frissítettek, viszont ez több felhasználónál is csak problémákat okozott. A panaszok elképesztően magas üzemfeszültségről szóltak, ugyanis a BIOS 1,5-1,7 V-ot adott az egyes Ryzen processzoroknak, miközben nagyjából 1,2 V az ideális. Maga a probléma általános volt, mivel az összes Socket AM4-es processzor üzemfeszültsége megnőtt, csak más mértékben. Ráadásul a BIOS-ban kiírt visszajelzés tekintetében a feszültség jónak tűnt, csak a valóságban sokkal többet kapott a processzor.

Az érintett alaplap
Az érintett alaplap [+]

A processzorok egy része nem is élte túl a hibás beállításokat, hiszen nem ilyen körülményekre tervezték őket, főleg léghűtés mellett. Szerencsére a hővédelem sok esetben közbeszólt, ugyanakkor alapvetően ez az utolsó védelmi bástya sosem garancia semmire, mivel az esetek egy részében ki tudja védeni a problémát, míg máskor sajnos kevésnek bizonyul. Ezért is van még a hővédelem aktiválása előtt számos szoftveres védelmi lépcső, amelyek sajnos extrém magas üzemfeszültség mellett nem sokat értek.

A Gigabyte sajnos nem reagált hivatalos közleményben a kialakult helyzetre, de eltüntették az F5-ös BIOS-t, és helyette kiadtak egy F6-os verziót, amelynek a leírásában jelzik is, hogy javították a fenti problémát. Erre az F5-ös BIOS-t használó érintetteknek mindenképpen érdemes frissíteni.

Kiegészítés: Utólag kiderült, hogy az Aorus AX370 Gaming 5 alaplap is érintett, aminél az F7-es BIOS okozott hasonló anomáliákat. A javítást az F8-as verzió szállítja.

Előzmények

Hirdetés