Íme, a Panasonic saját fejlesztésű UHD felbontású nagy OLED kijelzője

2012-ben az világosan kiderült, hogy a Panasonic és úgy általában a japán cégek lemaradtak a nagyméretű OLED kijelzők fejlesztésében, hiszen amíg a két koreai gigász kézzelfogható termékeket mutatott be, addig náluk be kellett érni a jövőre vonatkozó ígéretekkel. Viszont a szavukat betartották, hiszen 2013 elején a Panasonic is előállt saját fejlesztésű és gyártású OLED prototípusával.

Panasonic UHD OLED
Panasonic UHD OLED [+]

Az 56 hüvelykes képátlóval bíró modell ráadásul Ultra High Definition (4K), azaz 3840x2160 maximális felbontást kínál, legnagyobb valós kontrasztaránya 3 000 000:1, fényereje pedig elérheti az 500 cd/m²-t. A specifikációk imponálóak, és ha mindehhez színhelyes megjelenítés és a gyors mozgások folyamatos visszaadása társul, akkor a képminőségbe valószínűleg nem nagyon lehet majd belekötni. A termék hozza az OLED-ektől várható karcsúságot, hiszen mindössze 8,9 milliméter vastag és tömege csupán 12,4 kilogramm.

A kijelzőt RGB all-printing eljárással állították elő, amellyel külön lehet a vörös, zöld és a kék OLED rétegeket felhordani, amivel elméletben lehetséges az épp megfelelő mennyiségű szerves anyag eljuttatása a kívánt helyre. Ezzel csökkenthető a veszteség és növelhető az előállítás sebessége, ezért a nyomtatás mint gyártási eljárás gazdaságosabb is. A vállalat közleményéből kiderült, hogy noha a cég iszonyú energiát és pénzt pumpál a technológia fejlesztésébe, e prototípus elkészítéséhez még szükségük volt a Sony segítségére. Ugyanis a vékony filmrétegként felhordott tranzisztor (TFT) szubsztrátumot, amelyet a prototípus előállításához használtak fel, a másik japán cég szolgáltatta az együttműködés keretében. Azt jó látni, hogy a Panasonic is kész termékkel reagált az új idők kihívásaira, viszont azt azért elárulhatták volna, hogy pontosan mikor és mennyiért vásárolható majd meg az UHD OLED tévé, mert ezt egyelőre még nem lehet tudni.

Előzmények

Hirdetés