Megjelent a QNAP QDA adaptersorozata

A PC-vel és NAS-sal is használható eszközökkel több meghajtó is beépíthető egyetlen fiókba, de M.2 SSD-ket is párosíthatunk 2.5”-es SATA porttal.

Négy tagból áll a QNAP frissen bejelentett QDA adaptersorozata, amelyek emelkedő sorrendben QDA-A2AR, QDA-A2MAR, QDA-UMP, illetve QDA-SA névre hallgatnak. Az első kettő gyakorlatilag testvér: az A2AR egy 3,5”-es helyre teszi lehetővé két 2,5”-es meghajtó beépítését, míg az A2MAR-rel egy 2,5”-es helyre szerelhetünk be két M.2 2280-as SATA SSD-t.


[+]

A beépített meghajtókat mindkét esetben hardveres RAID vezérlő mögött találjuk, amely nem igényel külön illesztőprogramot, üzemmódja pedig egy dupla DIP kapcsolóval választható ki a két egyedi meghajtó, illetve az egy összevont meghajtó (JBOD, RAID 1, illetve RAID 0) opciók közül. Az első 7 és 9,5 mm magas 2,5”-es meghajtókat is képes fogadni, tehát egész komoly kapacitású adattároló is kiépíthető vele. A második esetében talán érdemes kiemelni, hogy a várható melegedés ellen a QNAP öntapadós hővezető lapkákat és jól szellőző, illetve a hőátadásban is jeleskedő burkolattal igyekszik a throttling elébe vágni.


[+]

A harmadik, UMP nevű egység tulajdonképpen egy átalakító: belsejébe egy darab M.2 2280-as formátumú, x4-es PCI Express 3.0-s meghajtó kerülhet, kívülről viszont egy U.2 (korábbi nevén SFF-8639) meghajtót formáz, amely inkább adatközpontokban használatos, de például a QNAP komolyabb NAS készülékeiben is felhasználható.

Az utolsó, a QDA-SA is „csak” egy szimpla adapter, mégpedig SATA-SAS között, azaz lehetővé teszi a QNAP nagyvállalati ZFS NAS-ainál egy szimpla 6 Gbps-os SATA meghajtó beépítését egy 3,5”-es SAS fiókba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés