Megduplázza REV lemezei kapacitását az Iomega

Az Iomega REV technológiája olyan tárolórendszert takar, amelyben a szalagos és a merevlemezes tárolók erényeit kívánták egyesíteni elsősorban kisebb vállalkozások biztonsági mentéseinek megkönnyítése érdekében. A REV rendszerben – a winchesterekhez hasonlóan – forgó korongok fölött sikló író-olvasó fejek teszik lehetővé az adatok rögzítését és kiolvasását, így lényegesen gyorsabban vissza lehet keresni az adatokat, mint a szalagos tárolókkal. A hagyományos merevlemezekhez képest kedvezőbb árat és nagyobb adatbiztonságot pedig az teszi lehetővé, hogy a cserélhető cartridge-okba csak a lemeztányért és az azt forgató motort építik be, az író-olvasó fej a meghajtó részét képezi. Az Iomega nagy lendülettel vetette bele magát a technológia kidolgozásába, amit az is mutat, hogy kapható REV meghajtó ATAPI, SCSI, SATA, USB és FireWire csatolóval, sőt létezik több lemez automatikus cseréjét megoldó ún. autoloader is.

Az Iomega a 35 GB tömörítetlen kapacitású lemezekből ezidáig több mint egymillió darabot adott el, azonban kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a 2,6-szoros tömörítéssel is csak kb. 90 GB-os lemezek egyre szűkösebbnek bizonyulnak az adatok archiválásakor. A vállalat ezért piacra dobja 70 GB tömörítetlen kapacitást nyújtó meghajtóit és a hozzájuk való lemezeket. Az elsőként ATAPI és USB 2.0 interfésszel megjelenő egységek a korábbi, 35 GB-os lemezeket is tudják írni és olvasni, és a mellékelt szoftverrel természetesen itt is rendelkezésre áll a tömörítés lehetősége. Az adatokat a REV tárolók megfelelő körülmények között körülbelül 30 évig képesek megőrizni.

Az új meghajtók (egy 70 GB-os REV lemezzel együtt) körülbelül 580 euróba kerülnek, a szállítást az Iomega már megkezdte. A médiumok külön 75 eurós, ötös csomagban 340 eurós áron lesznek kaphatók. Még ebben az évben várható FireWire-400 és SATA csatolós REV egység, valamint újabb autoloader-változat is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés