Az újabb Blu-ray-lejátszókhoz kínál rendszerchipet a MediaTek

A MediaTek bejelentette az MT8581 jelzésű rendszerchipet, amelyet a vállalat kifejezetten a multimédiás képességre hegyezett ki, így elsődlegesen az újabb Blu-ray-lejátszókba kerülhet be.

Az újdonságban négy darab ARM Cortex-A53-as mag van, amelyeket egy modern ARM Mali IGP egészít ki, de ennek a típusa még ismeretlen.

A multimédiás irány miatt az új SoC lényeges eleme, hogy képes dekódolni a HEVC és VP9 formátumú 4K-s videókat 60 képkocka/másodperces sebesség mellett, de a régebbi, elterjedt formátumok sem okoznak neki gondot, kiemelve a H.264-et, illetve a VP8-at. Mindemellett a beépített fixfunkciós blokk a HEVC és a H.264 formátumon belül kódolni is tud.

A HDR szempontjából támogatja a HDR10 nyílt szabványt, illetve a Dolby Vision IP-t, továbbá a hangok szempontjából megoldott az AAC, a Dolby Digital, a Dolby Digital Plus, a Dolby TrueHD, a DTS és a DTS HD kezelése. A különböző optikai meghajtók támogatásához egy társlapkára is szükség van, de ezt a Mediatek biztosítja MT8577A néven. Utóbbi kezeli a BD-Live és a BonusView szolgáltatásokat is.

A MediaTek szerint az MT8581 tömeggyártása az év második felében kezdődik meg, és az MT8577A-s tesztlapka nélkül is rendelhető lesz, de ilyenkor leginkább az okostévékbe ajánlott.

Előzmények

Hirdetés