Új vezérlőpultot hoz a grafikus meghajtójába az Intel

A fejlesztés még márciusban megérkezik, és a modern igényekhez szabja az eszközillesztő működését.

Az Intel három hónappal korábban körvonalazta a grafikus vezérlőkre vonatkozó terveit, vagyis a vállalat egyre több erőforrást fektet erre a területre. Az elmúlt év szeptemberében azonban arról is írtunk, hogy a szoftveres tervek kellemesen alakulnak, és akkor konkrétan azt állítottuk, hogy jobban koncentrálnak majd a grafikus meghajtó fejlesztésére.

Egyelőre ebből annyi látszik, hogy az új játékokhoz gyorsabban érkezik a támogatás, illetve a Vulkan implementáció kifejezetten sokat fejlődött a megjelenése óta. A következő lépés úgy néz ki, hogy a vezérlőpult megújítása lesz. A jelenlegi dizájn ugyan kellemes összhatást kelt, mivel az alapjai 2013-ból származnak, de azért nem mondható el róla, hogy minden szempontból tökéletes lenne, illetve a nem túl átgondolt elrendezés miatt nehéz volt újításokat hozzáadni.

Az Intel lényegében a csere mellett döntött, ami leginkább a dizájnra vonatkozik, de a működést biztosító alapokat is nagyrészt újraírták. A közelgő változás hatására új vezérlőpultot kap egy még márciusban érkező meghajtó, amely igazodik a modern igényekhez, így átláthatóbb felületet kínál a felhasználók számára az egyes, grafikus vezérlőhöz kapcsolódó paraméterek megváltoztatása kapcsán.

Valószínűleg ez lesz az első olyan fejlesztés, amelyhez nagyban hozzájárulhatott az AMD-től elcsábított Raja Koduri. Az sem lehet igazán meglepő, hogy a szoftverhez nyúlt hozzá először, hiszen az említett szakember az AMD-nél is nagyon fontosnak tartotta az átlátható, illetve funkciókban gazdag meghajtót, így születhetett meg számos Radeon Software kiadás, amelyekre egyébként az Intel is épít a Kaby Lake-G kódnevű fejlesztéssel.

A vezérlőpultra vonatkozó változtatások egyébként nem csak a kinézetnek és az átláthatóságnak tesznek jót, hanem az efféle lépésekkel esélyt kap a cég a meglévő kódbázis kitisztítására. Minél tovább építenek ugyanis egy adott vezérlőpultra, annál nehezebb lesz azt továbbfejleszteni, a hozzáadott funkciók pedig egyre több hibát eredményeznek, így aztán az egész karbantartása egyre több pénzt emészt fel, miközben az öregedő alap nem elég reszponzív, valamint a memóriahasználatnak is nagyon árt. Bár nyilván nem egyszerű egy új vezérlőpultra való átállás, mégis megérheti, mivel az egész meghajtó működése gyorsabb lesz, a vezérlőpult kevesebb memóriát igényel majd, illetve a karbantartás tekintetében az átláthatóbb kódbázis jóval kevesebb hibát, illetve lényegesen alacsonyabb költségek melletti fejlesztést eredményez. Az így felszabaduló erőforrást hasznosabb funkciók fejlesztésére is lehet költeni, amitől bővülhet a meghajtó tudása. Ezt az Intelnél is rendkívül jól látja Raja Koduri. Ugyan az AMD-nél a Radeon Software főbb újításaiért nem felelt, de ő látta meg azt, hogy rendkívül gazdaságtalan lenne évente egy rakás funkciót hozzáadni a meglévő eszközillesztőhöz. Viszont egy teljesen új vezérlőpult mellett már realitás, mivel ez biztosítja a karbantartási költségek észszerű szinten tartását, így a tipikus éves büdzséből lehet innoválni, és nem kell ennek, illetve tulajdonképpen a humánerőforrásnak egy jelentős részét állandó gyorsjavításokra elkölteni.

Természetesen az Intelnél a vezérlőpult a meglévő hardverhez érkezik, vagyis annyira jelentős extrákra azért nem érdemes számítani, de nyugodtan meg lehet most ágyazni a jövőben érkező grafikus vezérlőknek. Sőt, bizonyos szempontból ez jobb is így, hiszen mire az új fejlesztések megérkeznek, addigra a szoftveres háttér kiforrja magát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés